hirdetés

A szájüreg, a garat és a gége daganatainak megelőzése, korai felismerése és kezelése

Bevezetés

A rosszindulatú daganat az emberiség ostora. Rettegetté teszi az a tény, hogy egyre több a rákos beteg, és egyre fiatalabb korban jelentkezik a betegség. A modern terápiás eljárások ellenére napjainkban is a betegek közel fele emberhez méltatlan körülmények között él és hal meg. A WHO adatai szerint a felső lég- és táputak daganatai okozta halálozás Magyarországon az 1950-es évektől napjainkig a háromszorosára nőtt, jelenlegi szintje 16/100000 fő.

Ez a növekedés Európa többi országában lényegesen kisebb mértékű volt. Hazánk európai és világviszonylatban is az elsők között van ebben a halálozási statisztikában. A technika és az orvostudomány a daganatkutatásban és -terápiában is fejlődik, átütő sikerekről azonban sajnos nem számolhatunk be, ezért a 21. századba lépve még mindig a prevenciótól és a rákok korai felismerésétől várhatjuk a morbiditás és a mortalitás jelentős csökkenését.

Etiológiai tényezők, megelőzés

Bár a sejtek és szövetek malignus transzformációjának pontos folyamata és oka még ismeretlen, évszázados megfigyelés és tapasztalat igazolja az exogén faktoroknak a karcinogenezisben betöltött szerepét. Korunk emberét a környezeti ártalmak sora fenyegeti: a levegő szennyezettsége, foglalkozási ártalmak, stressz, helytelen életmód és táplálkozás, különböző sugárzások, vegyi anyagok.

A WHO-nak a rák megelőzésével foglalkozó szakértői bizottsága szerint a lég- és táputak malignus elváltozásainak kialakulásában a dohányzás és az alkoholfogyasztás a legjelentősebb tényező. Amerikai statisztikák szerint a dohányzással összefüggésbe hozható halálesetek száma évente 400000, és ennek több mint a felét teszik ki a daganat okozta halálesetek. Japánban nagy esetszámú epidemiológiai vizsgálat igazolta, hogy a nem dohányzók „passzív füstszívása” kétszeresére növeli a dohányosokkal együtt élők légúti rákban történő megbetegedésének valószínűségét.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Élő János
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.