hirdetés

A szív biológiai órának visszaállítása

A BPIFB4 gén LAV variánsa – amely meglehetősen gyakori a százéves kort megélt emberekben - igen hatékony protektív hatásának köszönhetően képes lecsökkenteni egerek szívének biológiai életkorát.

hirdetés

A világ számos országában régóta vizsgálják már a 100 éves életkort betöltő embereket a hosszú élet és a genetika kapcsolatát kutatva. Nem is minden eredmény nélkül, hiszen többek között sikerült kimutatni azt, hogy a BPIFB4 gén egyik variánsa, a LAV (longevity-associated variant; hosszú élettel összefüggő variáns) az átlagosnál jóval gyakrabban fordul elő a száz év felettiek körében. Erről a génváltozatról most egy tanulmány bebizonyította, hogy szívelégtelenségben szenvedő, transzplantációt igénylő betegekből gyűjtött sejtekre képesek protektív hatást kifejteni, azaz megakadályozni a sejtfunkciók további romlását. Sőt, a kutatók azt is kimutatták, hogy középkorú egereknél a LAV-BPIFB4 gén egyszeri bevitelével is elérhető a szívvédő, funkcióromlást megakadályozó hatás. Talán még ennél is ígéretesebb eredmény, hogy a gén beadásával idős korú egereknél (akiknél a szív az emberi betegeknél is megfigyelhető elváltozásokat mutatja) sikerült visszatekerni a szív biológiai óráját, mégpedig olyan mértékben, ami emberi léptékkel kifejezve körülbelül 10 évnyi „fiatalodást” jelenthet.

Az in vitro és in vivo vizsgálatok eredményeit ismertető cikket január 13-án a Cardiovascular Research folyóiratban közölte a Dr. Paolo Maddendu professzor (a University of Bristol alá tartozó Bristol Heart Institute kutatója) által vezetett kutatócsoport. Ez a kutatócsoport olyan genetikai eredetű mechanizmusokat vizsgál, amelyek lehetővé teszik, hogy a hosszú életű egyének egészen utolsó éveikig elkerüljék a szív-érrendszeri állapotuk leromlását. A kutatócsoport korábbi tanulmányában már beszámolt arról, hogy a baktericid hatású és a sejtek permeabilitását növelő BPIFB4 fehérjét a LAV-BPIFB4 génváltozat olyan mennyiségben állítja elő, hogy koncentrációja relatíve magas lesz, ami csökkenti az atherosclerosis kockázatát. Ezen felül azt is megfigyelték, hogy az adeno-asszociált vírusvektorokkal a szervezetbe bevitt LAV-BPIFB4 génváltozat végtagi ischaemia, atherosclerosis és diabétesz állati modellszervezeteiben növeli a kardiovaszkuláris teljesítményt.

Mostani vizsgálatuk során azt szerették volna megtudni, hogy a génváltozat beadásával lehet-e késleltetni a szív spontán öregedését. Ennek érdekében in vitro vizsgálatokat hajtottak végre Ischaemiás szívelégtelenségben (IHF) szenvedő idős betegek és egészséges kontroll személyek szívizomszövetein. Első lépésként a gént a súlyos szívelégtelenséggel küzdő betegek szöveteibe adták be, majd összehasonlították ezek működését az egészséges személyekből származó szövetekével. A kezelést megelőzően az idős betegek sejtjeinek, különösen az új erek építését támogató "pericitáknak" a teljesítőképessége alacsonyabb volt, ám a génváltozat kémcsőbe adását követően a szív megfiatalodásának folyamatát figyelték meg: az idős szívelégtelenségben szenvedő betegek szívsejtjei újra megfelelően működtek, és hatékonyabbnak bizonyultak az új erek építésében. A LAV-BPIFB4 kezelés csökkentette az öregedési markerek kifejeződését, és javította az öregedő, elégtelen emberi szívből származó periciták angiogén funkcióit.

A gént ezután élő, középkorú egereknek is beadva azt tapasztalták, hogy a génterápia a mikrovaszkuláris sűrűség és a pericitafedettség javításával akár idősebb egerekben is megakadályozta a szív állapotromlását, helyreállította a szívműködést és a szívizomzat perfúzióját, azaz egyszerre gyakorolt a szívizmokra preventív és terápiás hatást. A kontraktilitási indexek idősebb egerekben megfigyelt változása emberi állapotra lefordítva azt jelenti, hogy az emberi szív biológiai órája több mint tíz évvel mutatna kevesebbet.

A vizsgálatok egyik legfontosabb eredménye annak bizonyítása, hogy a gén elméletileg átvihető beteg emberek szervezetébe is annak érdekében, hogy segítsen a szív védelmében. A cikk szerzői szerint minden esély adott arra, hogy a kutatók a jövőben több olyan gént is azonosítsanak, amelyek hasonló, vagy akár még jobb gyógyító potenciállal rendelkeznek, mint a most vizsgált LAV-BPIFB4 génváltozat, ami a hosszú életű emberek által inspirált kezelések új hullámát indíthatja el.

A cikket szerző kutatócsoport a közeljövőben azt fogja megvizsgálni, hogy a gén helyett elegendő-e az általa kódolt fehérjét beadni a betegek szervezetébe, mivel ez lényegesen egyszerűbb és biztonságosabb is, mint a génterápia. A kutatócsoport támogatást kapott a génterápia alkalmazhatóságának vizsgálatára a Hutchinson-Gilford szindróma kezelésében – ez a genetikai eredetű betegség a gyermekek szívének és érrendszerének korai öregedését okozza.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Anti-Aging Gene Rewinds By a Decade the Heart’s Biological Age

The longevity-associated BPIFB4 gene supports cardiac function and vascularization in aging cardiomyopathy

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.