hirdetés

A terhesek hipertireózisának kezelése

A terhesség első harmadában alkalmazott pajzsmirigy-túlműködést csökkentő szerek növelik a veleszületett rendellenességek kockázatát.

hirdetés

A tirotoxikózis a terhes nők mindössze kb. 0,2%-ban fordul elő, de kezeletlenül hagyva a magzat és az anya fokozott morbiditását, esetleg halálát is okozhatja. A terhesség első trimeszterében a toxikus diffúz golyva (Graves-betegség, Basedow-kór) vagy egyéb pajzsmirigy-túlműködés miatt antitiroid gyógyszereket (ATD-ket, másképpen thionamidokat) szedő nők újszülöttjeinél viszont növekszik a veleszületett rendellenességek kockázata, különösen azokban az esetekben, amikor a terhes nő methimazolt (MMI-t), vagy kombináltan MMI-t és propylthiouracilt (PTU-t) kap. Gondosan mérlegelni kell tehát a kockázatokat és veszélyeket, hisz a nem megfelelően kezelt toxikus hipertireózis nemcsak a magzatra lehet káros hatással, de a terhesség elvesztésével és egyéb anyai károsodásokkal járhat, ezért az antitiroid gyógyszerek átmeneti alkalmazása indokolt lehet. A pajzsmirigy túlműködés legfontosabb gyógyszerei a carbimazol, a methimazol (thiamazol, tapazol) és a propylthiouracil átjutnak a placentán, és különösen a terhesség első trimeszterében, a magzati organogenezis szakaszában veszélyesek.

A dél-koreai Dr. Gi Hyeon Seo (Health Insurance Review and Assessment Service, Wonju-si, Gangwon-do) és munkatársai a koreai egészségbiztosító adatbázisából 2886970 terhességből származó 2210253 élveszületést regisztáltak 2008 és 2014 között. Ezen szülő nők közül 12891-en (0,45%) kaptak antitiroid gyógyszereket terhességük első trimeszterében. Az ATD-t az első trimeszterben szedő nők újszülötteinél 937 (7,27%) esetben tapasztaltak veleszületett rendellenességet, szemben az ATD-t nem szedők újszülöttjeivel, ahol 5,94%-ban fordult elő rendellenesség (OR: 1,24, 95%CI 1,16-1,33, P<0,001). Továbbiakban az anya életkorához, a születési évhez, a többszörös terhességhez, az újszülött neméhez is igazították az adatokat (igazított kockázati arány 1,19, 95%CI 1,12-1,28, P<0,001).

A terhesség első trimeszterében a leggyakrabban PTU-t írtak fel (77,0%-ban), másodikként kombinált MMI és PTU kezelés (14,3%-ban), harmadikként pedig az egyedüli MMI kezelést (8,.7%-ban). A terhesség első trimeszterében használt MMI és PTU a veleszületett rendellenességek relatív fokozódásával járt (31%-ban és 16%-ban). MMI használata esetén 1000 élveszületés során további 17 eset keletkezett, míg PTU használatakor 9 további eset. A kockázat abszolút értékei a következőképpen változnak: egyedüli PTU expozíciónál 1000 élveszületésre 8,81 eset, MMI expozíciónál 17,05, míg a kettő kombinált használata esetén 16,53 kongenitális rendellenesség jelent meg az ATD-kkel nem exponált anyák újszülöttjeihez képest.

Az MMI több rendellenességet okozott, elsősorban az idegrendszer, a keringés és az emésztőrendszer területén. A kombinált kezelés során emelkedett az idegrendszeri és a keringési rendszer rendellenességeinek kockázata, több volt a nyúlajak, a szájpadhasadék.

Az anya terhességekor sokszor előfordul a gyógyszerváltás. Azt tapasztalták, hogy amikor a PTU-t kapó nőnél a terhesség felfedezése után MMI-re váltottak, jelentősen nőtt a veleszületett rendellenességek aránya: 1000 élveszületésre már 47 eset jutott!. A gyógyszerek közötti váltás nem is logikus, hiszen ilyen módon két különböző teratogén anyagnak tesszük ki a magzatot, ahelyett, hogy a lehető legkevesebbre csökkentenénk az előző gyógyszer által okozott károsodást.

Mivel a hipertireoidizmus károsíthatja a fogamzóképességet, az orvosoknak meg kell beszélnie a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő nőbeteggel a családtervezés és a fogamzásgátlás kérdéseit. Leghelyesebb MMI-ről PTU-ra áttérni még a fogamzásgátlás abbahagyása előtt az olyan nőbetegeknél, akiknél vélhetően az első trimeszterben is szükség lesz ATD kezelésre. A nagyon magas PTU adagra szoruló betegeknél a pajzsmirigy-túlműködés csökkentése érdekében radioaktív izotópos kezelés vagy műtét javasolt, mivel a nem megfelelően kezelt tirotoxikózis emeli az abortuszok, és a halvaszületések kockázatát.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.