hirdetés

A terhességi hányás okai és kezelése

A hányinger és hányás igen gyakori várandósság idején, de nagyon fontos odafigyelni rá, súlyosabb betegségek jelei is lehetnek.

hirdetés

A várandósok egyszerű reggeli rosszulléteit általánosságban nem veszik túl komolyan, de ez csak akkor helyes, ha kizárjuk a hyperemesis gravidarum lehetőségét. E betegség  tünetei rendszerint a terhesség negyedik-hatodik hetében kezdődnek, legerősebben a 11-13. héten jelentkeznek. A nők mintegy 22%-ának viszont a várandósság során végig hyperemesise van. Az erősebb tünetek és a tünetek tartósabb fennállása nagyobb kockázatot jelentenek mind az anyára, mind a magzatra nézve. A nem kezelt hyperemesis gravidarumban szenvedő anyák gyermekeinél idegrendszeri fejlődési zavarok, viselkedési zavarok, és K-vitamin hiánnyal járó embriopátia léphet fel. Valószínűbb, hogy megakad az intrauterin növekedésük, illetve idő előtt születnek. Igen fontos tehát a betegség időben történő felismerése és megfelelő kezelése, az anyai szervezet leromlásának megakadályozása.

A hyperemesis gravidarumban szenvedő asszonyokban emelkedett a terhesség alatt a placentában termelődő GDF15 hormon szintje (Fejzo 2018, Fejzo 2019). Néhány kutatás igazolta, hogy az étvágy szabályozásában, és a rákbetegek kachexiájában is szerepet játszó GDF15, valamint az IGFBP7 gén összefüggésbe hozható a hyperemesis gravidarum problémájával (Nat Commun). Dr. Marlena Fejzo (David Geffen School of Medicine, Los Angeles), az ezzel kapcsolatos vizsgálatok vezetője is úgy véli, hogy a betegség kialakulásában mind genetikai (IGFBP7) mind hormonális komponens (GDF15) is részt vesz, a hormon agyi szinten vált ki kontrollálhatatlan hányást. Dr. Fejzo-nak reményei szerint, addig is míg megtaláljuk ennek a hormonhatásnak az ellenszerét, a daganatos kachexia kezelésére jelenleg is folyó vizsgálatok eredményei esetleg alkalmazhatók lesznek a hyperemesis gravidarumban is.

Kimber MacGibbon, a hyperemesis gravidarum kutatására és a betegek, valamint a szakemberek tájékoztatására létrehozott nonprofit HER Alapítvány társalapítója elmondta, hogy a heves hányásos betegség rendkívüli fáradtságot, vizelettartási zavart, súlyos esetben nyelőcsősérülést, máj- és vese-működési zavart, postpartum depressziót, post-traumás stresszt, de akár retina leválást, bordatöréseket, dobhártya-repedést, okozhat.Több tanulmány megemlíti, hogy a terhes anya thiamin-hiánya (és az állandó hányások miatti alultápláltsága) Wernicke-féle encephalopathiát okozott, de az agy károsodása korai felismerés esetén kezelhető.

A diagnózis és a terápia részletei a HER alapítvány website-ján megtalálhatók, sőt az UCLA már okostelefonon is hozzáférhető applikációt hozott létre. A website és az applikáció jelentős segítséget nyújthat, részletezi a rehidrálás, a hányáscsillapítás, a vitaminpótlás, és a táplálkozás tudnivalóit.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > INS 2019

2. Infusion Nurses Society (INS) 2019 Annual Conference

3. Geburtshilfe Frauenheilkunde 

4. Geburtshilfe Frauenheilkunde 

5. Nature Communications 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.