hirdetés

A test relatív zsírtartalmának kiszámítása

Egy új vizsgálat szerint a test relatív zsírtömege alapján pontosabban lehet a férfiakat és a nőket, valamint az eltérő etnikai csoportokat a különböző obezitási kategóriákba sorolni, és egészségügyi kockázatukra következtetni.

hirdetés

Valóban ismert, hogy a test százalékosan magas zsírtartalma és a halálozás összefügg. Egy 14 éves követést tartalmazó vizsgálat azt is igazolta, hogy az alacsony BMI melletti relatíve magas testzsírtartalom nagyobb mortalitással jár. Ezért a test zsírtartalma igen fontos klinikai és népegészségügyi adat, megadását az American Heart Association Obesity Committee is támogatja. Dr. Orison Woolcott és Dr. Richard Bergman (Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles, California) a Scientific Reports c. lapban elmondták, hogy „bár a BMI-t használják kiterjedten a test százalékos zsírtartalmának becslésére, de e mérőszám értéke erősen korlátozott. Sok módszerrel próbálkoztak a test relatív zsírtartalmának mérésére, de ezek nehézkesek, bonyolultak, drágák voltak. Woolcott és Bergman olyan egyenletet alkotott , a relatív zsírtömeg (RFM, relative fat mass) kiszámítására, amelyhez elegendő a testmagasság és derékbőség mérése és amely szerintük „a vizsgált népességben jóval pontosabban használható a test zsírtartalmának becslésére és a mexikói, európai, vagy afrikai származású amerikai felnőtteknek a kövérség szerinti besorolására.”

Woolcott és Bergman a National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 12.581 adatát felhasználva DEXA segítségével végeztek méréseket a test zsírtartalmának megállapítására, a kontrol a NHANES későbbi adata volt. Antropometriásan leginkább a testmagasság-derékbőség arány utalt a test zsírtartalmára, ezt nevezték RFM-nek. Az RFM kiszámítására alkotott egyenletük: nőkre: 76 – (20 x (testmagasság/derékbőség)), férfiakra: 64- (20 x (testmagasság/derékbőség)). Általánosságban az RFM: 64 – (20 x (testmagasság/derékbőség)) + (12 x sex), ahol a sex értéke férfiaknál 0, nőknél 1.

Nők esetén az RFM pontosabb volt minden etnikai csoportban (P<0,001), ugyanez igaz volt az európai származású férfiakra (P<0,001), az afro-amerikai férfiakra (P<0,001), de a mexikói amerikaikra nem. A szerzők szerint az RFM a BMI-nél jobban használható a különböző életkorokban és az eltérő zsírtömeg mellett. Ha DEXA-val mérve nőknél 33,9%-nál, férfiaknál 22,8%-nál magasabb a test zsírtartalma, akkor az RFM-et jelző egyenlet használatával jóval kevesebb hamis negatív értéket kaphatunk, mint BMI-vel (P<0,001). Az RFM használatával kevesebb (32,3%) hamis pozitív értéket kapunk férfiakban, mint a BMI használatával (49,7%)(P<0,001), míg nőkben a hamis pozitív értékek jóval gyakoribbak RFM méréssel (41%), mint BMI-vel, ami nem vezet hamis pozitív eredményekre (P<0,001).

Az új egyenletek használatával – a BMI használatával szemben - ritkábban fordult elő, hogy nem megfelelő kövérségi kategóriába sorolták a férfiakat vagy a nőket, és ez minden etnikai csoportba tartozó személynél észlelhető volt, pl. férfiaknál az RFM szerint 9,4%-ban, a BMI szerint 13,0%-ban más csoportba történt a besorolás. Nőknél az RFM-el 12,7%-ban, a BMI-vel 56,5%-ban (!) történt téves besorolás.

Az RFM nőkben, férfiakban, eltérő etnikai csoportokban, fiatalokon, középkorúakon és idősebbeken egyaránt jóval pontosabban jelzi a DEXA-val mért test-zsír százalékot, mint a BMI, de kevésbé pontos a nagyon kevés testzsírral rendelkezők esetén. A BMI-hez képest jóval pontosabb a kövérségi osztályba való sorolás, emiatt az RFM klinikailag jól használható az emelkedett mortalitással járó magas test-zsír esetén.”

Dr. Lee Kaplan, obesitas szakértő (Massachusetts General Hospital ,Boston) szerint a RFM valóban jó kutatási eszköz lehet a test relatív zsírtartalmának felmérésére, de a klinikai döntésekhez ez nem feltétlenül szükséges. A klinikus ugyanis a BMI-ből következtet a túlsúly által okozott és a várható egészségügyi következményekre. Nemcsak a test zsírtartalmának százalékos aránya, hanem annak megoszlása is jelzi a következményeket: a centrális zsírhoz jóval több diabetes, zsírmáj, és metabolikus probléma társul, mint a perifériás zsírhoz. A klinikai döntéseket továbbá számos olyan tényező is befolyásolja, ami összefügghet az obezitással, de nincs kapcsolatban a test zsírtartalmával (pl. alvási apnoe).

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. Scientific Reports

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.