hirdetés

A testsúlycsökkenéstől elmúlhat a pitvarfibrilláció

Egyre több betegségről derül ki, hogy leküzdésében első lépés az életmódváltoztatás. Egy új vizsgálat igazolta, hogy elhízott betegek pitvarfibrillációja megszüntethető a testsúly csökkentésével.

hirdetés

A LEGACY vizsgálat azt mutatta ki, hogy a túlsúlyos és az elhízott személyekben a testsúlycsökkenés megszüntetheti a pitvarfibrillációt (Afib), különösen akkor, ha a személy nem hízza vissza a leadott kilókat.

A testsúlyuk legalább 10%-át leadó betegek esetén hatszor valószínűbb volt, hogy 5 év múltán sem lesznek aritmiásak minden antiaritmiás gyógyszer nélkül, mint azokban, akik kevesebbet (3%-nál kevesebbet) fogytak (46% vs 13%, p<0.001). Azonban az előny csak a megtartott testsúlycsökkenés esetén érvényesült, akkor, ha az 5 év alatt 5%-nál kisebb mértékben ingadozott a testsúly (és ez volt tapasztalható

a 10%-nál többet fogyó betegek mintegy felében) –számolt be az ausztráliai Rajeev K. Pathak, MBBS (Royal Adelaide Kórház) az American College of Cardiology (ACC) éves tudományos ülésén.

Nem volt Afib-ja – a gyógyszerhasználattól függetlenül – ama betegcsoport 85%-ának, akik mindvégig tartották kisebb súlyúkat, és testsúlyingadozásuk 2% alatt maradt, míg 2–5%-nyi volt a testsúly fluktuáció esetén a betegek 59%-ánál, még nagyobb fokú volt a testsúlyingadozás esetén pedig 44%-ánál nem észleltek pitvarfibrillációt. Mindkét tényező (a kezdeti fogyás és a testsúly fluktuációja) szignifikáns független előrejelzője volt az Afib kiújulásának (a trendre p<0,001).

A vizsgálatban egy aritmiaközpont 355 betege vett részt; valamennyiüknek pitvarfibrillációja volt és testtömegindexük meghaladta a 27 kg/m2-t. Felajánlották nekik, hogy egy fogyási központ foglalkozik majd testsúlyproblémájukkal; a központ alacsony szénhidrát- és alacsony zsírtartalmú diétát, valamint testedzést javasolt. Az Afib-mentességet 7 napos Holter-monitorozással állapították meg.

Az elsődleges kimenetelek közül az Afib okozta tünetek és az általános jóllét pontszámai szignifikánsan nagyobb javulást mutattak, ha nagyobb mértékű volt a fogyás (az interakcióra mindkettőnél p<0,001).

Az eredményeket kommentáló vezető kardiológusok szerint a LEGACY vizsgálat haszna a klinikai gyakorlatban igen nagy. A vizsgálat azt jelzi, hogy akárcsak a koronáriabetegségnél, a pitvarfibrillációnál is az első lépés az életmódváltoztatás. Bár a kapcsolat mechanizmusa egyelőre még nem ismert, de a lényeg az, hogy nagyon erős az összefüggés.

„A végső következtetés az,” – mondta az egyik szakértő – „hogy a fogyás nagyon egyszerű stratégia a pitvarfibrilláló betegek számára. Azt hiszem, ezzel kellene először próbálkozni, még az ablatív eljárások előtt. Csodálatos vizsgálat.”

 

Forrás: Medpage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Igen, fontos, "csodálatos" vizsgálat a LEGACY. Meg kell próbálni fogyni a gyakorta sikertelen és megalapozatlanul javallt transzkatéteres pitvarfibrillációs-abláció
előtt (is. Kár, hogy olyan finom sütemények vannak... Prof. Dr. Fazekas Tamás, SZTE, Szeged

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.