hirdetés

A tinnitus csökkentése

Egy hang- és szomatoszenzoros stimulációt nyújtó eszköz segíthet a fülzúgásban szenvedők tünetein.

hirdetés

A JAMA Network Open folyóiratban június 2-án jelent meg a University of Michigan, Kresge Hearing Research Institute kutatócsoportjának cikke, amely a tinnitus (fülzúgás) enyhítésének egy lehetséges módszerét ismertette egy klinikai vizsgálat eredményei alapján. A tinnitus, azaz a fülben jelentkező csengő, búgó vagy sziszegő fantomhangok a kissé bosszantótól egészen az öngyilkossági gondolatokig terjedő hatást válthatnak ki a betegekből. Az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság 15%-a szenved a tinnitus valamilyen súlyosságú formájától, és ezek 40%-ánál ez olyan mértékű, hogy aktívan keresik a fülzúgás enyhítésének valamilyen módját. (Műveik, cselekedeteik és hátrahagyott jegyzeteik alapján valószínűsíthető, hogy a híres emberek közül Edgar Allan Poe, illetve Vincent van Gogh is krónikus tinnitusban szenvedett, és bár bizonyíték nincs rá, nem kizárt, hogy van Gogh kínzó tünetei enyhítése érdekében vágta le bal fülét).

A University of Michigan kutatói egy kettős-vak, randomizált klinikai vizsgálatban 99 olyan beteget vizsgáltak, akiknél szomatikus tinnitust diagnosztizáltak. Az összes tinnitusos eset körülbelül 70%-a szomatikus, ilyenkor a fülben hallott hangok hangereje, hangszíne vagy mélysége bizonyos mozdulatok hatására változik, például az állkapocs nyitása-zárása, vagy a homlokra helyezett nyomás következtében. A kutatók a betegeket egy otthon is használható, hordozható készülékkel látták el, amelyet úgy programoztak, hogy a beteg személyes tinnitus spektrumának megfelelő elektromos biszenzorikus (hang- és szomatoszenzoros [azaz kis áramütések]) stimulust közvetítsen (kezelt kar), vagy csak szimulálja ezt a tevékenységet (kontroll kar, csak hangstimuláció). A vizsgálat ötletét az adta, hogy állati modellszervezetekben sikerült kimutatni, hogy tinnitus esetén a nucleus cochlearis dorsalis idegi hálózata megváltozik, viszont biszenzorikus (hallási és szomatoszenzoros) ingereket alkalmazó pontos kezeléssel visszafordíthatók a megváltozott idegi mintázatok, és csökkenthető a fülzúgás.

Az első hat hétben a betegek napi 30 percig használhatták az in2being LLC által gyártott készüléket, majd egy hat hetes szünet következett, végül pedig ismét hat hétig használhatták az fülhallgatóból és elektróda-tapaszokból álló egyszerű, kis méretű eszközt. A résztvevők minden héten kitöltötték a Tinnitus Functional Index (TFI) és a Tinnitus Handicap Inventory (THI) kérdőíveket, amelyek a tinnitus életminőségre gyakorolt hatását mérik, és a résztvevők a vizsgálati időszak alatt a fülzúgás érzékelt hangosságát is folyamatosan feljegyezték.

A kutatócsoport megállapította, hogy amikor a résztvevők a biszenzorikus kezelésben részesültek, következetesen javuló életminőségről, alacsonyabb akadályoztatási pontszámokról és a fülzúgás hangosságának jelentős csökkenéséről számoltak be a kérdőíveken. Ezek a hatások azonban nem jelentkeztek akkor, amikor csak hangstimulációt kaptak.

Ezen felül a résztvevők több mint 60%-a számolt be a fülzúgás tüneteinek jelentős csökkenéséről a hathetes aktív kezelés után, a kontroll karon viszont ez a hatás elmaradt.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study shows promising treatment for tinnitus

Reversing Synchronized Brain Circuits Using Targeted Auditory-Somatosensory Stimulation to Treat Phantom Percepts

NCT Clinical Trial: Reversing Synchronized Brain Circuits With Targeted Auditory-Somatosensory Stimulation to Treat Phantom Percepts

This Small Device Could Silence the Maddening Symptoms of Tinnitus

Irodalmi hivatkozás:

Gerilyn R. Jones et al, Reversing Synchronized Brain Circuits Using Targeted Auditory-Somatosensory Stimulation to Treat Phantom Percepts, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.15914

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.