hirdetés

A tirzepatiddal jelentős súlycsökkenés érhető el 2-es típusú cukorbetegségben

A 2-es típusú diabeteses túlsúlyos vagy elhízott felnőtteknél a heti tirzepatid injekciók biztonságos 12,8%-14,7%-os súlycsökkenést eredményeztek a SURMOUNT-2 vizsgálatban.

hirdetés

A tirzepatid (Mounjaro) 2022-ben kapta meg az FDA engedélyét a felnőttek 2-es típusú cukorbetegségének kezelésére. A szer egy "ikerkretin", amely mind a glükagonszerű peptid-1 (GLP-1) receptoron, mind a glükózfüggő inzulinotrop polipeptid (GIP) receptoron agonistaként hat, és a SURMOUNT-1 pivotalis vizsgálatban jelentős eredményeket hozott a túlsúlyos vagy elhízott, nem cukorbeteg felnőttek testsúlyának csökkentésében.

A SURMOUNT-1 és a SURMOUNT-2 eredményei alátámasztják azt, hogy a szer 2-es típusú cukorbetegség meglététől függetlenül is alkalmas a testsúly csökkentésére, így joggal reméltető, hogy az FDA a tirzepatidot még ebben az évben jóváhagyja a fogyás céljára - mondta Dr. W. Timothy Garvey, a SURMOUNT-2 vezető kutatója az American Diabetes Association (ADA) 83. tudományos ülésén.

A SURMOUNT-2-ben 938, 2-es típusú cukorbetegségben és túlsúlyban vagy elhízásban szenvedő felnőttet randomizáltak hét ország 77 központjában, köztük az Egyesült Államokban 2021 márciusa és 2023 áprilisa között. A vizsgálatnak két elsődleges eredménye volt: a testsúly átlagos százalékos változása a kiindulási értéktől a 72. hétig, valamint azon résztvevők aránya, akik 72 hét után a kiindulási értékhez képest legalább 5%-os testsúlycsökkenést értek el.

A vizsgálaton belüli elemzés azt mutatta, hogy a tirzepatid heti 10 mg-os sc. adagja átlagosan 12,8%-os, heti 15 mg-os sc. injekciós adagja pedig átlagosan 14,7%-os testsúlycsökkenést eredményezett a kiindulási értékhez képest. A placebo injekcióra randomizáltak testsúlya 72 hét után átlagosan 3,2%-kal csökkenést mutatott, ami mindkét tirzepatid adag esetében jelentős javulást dokumentál a placebóhoz képest. A 10 mg-os tirzepatid adaggal 79%, a 15 mg-os adaggal 83%, míg a placebóval 32% volt azon betegek aránya, akik a kiindulási értékhez képest legalább 5%-os súlycsökkenést értek el; ezek az értékek mindkét tirzepatid adag esetében szignifikánsak voltak a placebóhoz képest. A tirzepatidot kapók 40-48%-ánál a kiindulási értékhez képest 15%-os vagy annál nagyobb mértékű testsúlycsökkenés következett be, ez a placebót kapóknak csak 3%-ánál volt megfigyelhető. A súly ilyen mértékű csökkenése a kiindulási értékhez képest "a szövődmények széles körét fogja megelőzni" – hangsúlyozta az előadó. Az eredményeket egyidejűleg a The Lancet-ben jelentették megonline.

Glükózszabályozás súlyos hipoglikémia nélkül

A tirzepatid biztonsági profilja a SURMOUNT-2-ben azonos volt a szerrel végzett korábbi vizsgálatok során tapasztaltakkal, valamint a GLP-1 agonista osztályba tartozó gyógyszerek vizsgálatai során észleltekkel, elsősorban gyomor-bélrendszeri mellékhatások, például hányinger és hányás domináltak, különösen a kezelés kezdetén, a dózis-eszkalációs szakaszban. Garvey külön kiemelte a tirzepatid általános biztonságosságát, és különösen azt, hogy képes volt klinikailag fontos, a kiindulási értékekhez képest több mint két százalékpontos HbA1c-csökkenést elérni, anélkül, hogy egyetlen súlyos hipoglikémiás epizódot okozott volna, és az enyhébb hipoglikémia előfordulása kevesebb mint 5% volt. A súlyos hipoglikémia hiánya különösen annak fényében meglepő, hogy a SURMOUNT-2-ben a tirzepatidot szedők 46%-49%-ának HbA1c értékét sikerült 5,7% alá normalizálni, míg a placebót kapó résztvevők esetén ez csak 4%-uknál sikerült.

Az eredmények azt is igazolták, hogy a tirzepatid heti 15 mg-os sc. adagját kapó betegek éhomi inzulinszintje nagymértékben, átlagosan 41%-kal csökkent a kiindulási értékhez képest, az inzulinérzékenység növekedésével párosult, mondta Garvey.

A tirzepatid és a GLP-1 agonisták

Bár a tirzepatiddal nem végeztek közvetlen összehasonlító vizsgálatokat egyik rendelkezésre álló, testsúlycsökkenést eredményező GLP-1 agonisták egyikével sem, pl. a GLP-1 agonista semaglutid (Wegovy) heti 2,4 mg-os subcutan injekciója a STEP-2 vizsgálatban a 2-es típusú cukorbetegeknél a kiindulási értékhez képest átlagosan 9,6%-os súlycsökkenést eredményezett, ami kisebb, mint a tirzepatiddal a SURMOUNT-2 vizsgálatban elért 12,8%-14,7%-os testsúlycsökkenés.

A tirzepatid a "leghatékonyabb szer"

Dr. Lingvay Ildikó (UT Southwestern Medical Center, Dallas) a SURMOUNT-2 előadás kijelölt vitapartnere egyetértett azzal, hogy az új eredmények megerősítik, hogy a tirzepatid a jelenleg az Egyesült Államokban forgalomban lévő leghatékonyabb szer, amely segít elérni a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének két elsődleges célját - a testsúlycsökkenést és a glikémiás kontrollt -, miközben kedvező hatással van a kardiovaszkuláris kockázati tényezőkre is.

Felidézte, hogy a STEP-2 vizsgálatban a semaglutid testsúlycsökkentésre engedélyezett 2,4 mg/hét sc. injekció formájában 68 hét után a kiindulási értékhez képest 9,6%-os átlagos súlycsökkenést eredményezett, míg a SURMOUNT-2 vizsgálatban 72 héten át heti 15 mg dózisban adott tirzepatiddal 14,7%-os, a heti 10 mg tirzepatiddal 12,8%-os átlagos súlycsökkenést lehetett elérni. Hangsúlyozta azonban a vizsgálatok ilyenfajta összehasonlításának korlátait.

Garvey azt is elmondta, hogy a tirzepatid és a GLP-1-agonisták hozzáférhetősége és megfizethetősége továbbra is nagy probléma.

A SURMOUNT-2 vizsgálatot az Eli Lilly szponzorálta.

Forrás:

Lancet. Published online June 23, 2023. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(23)01200-X/fulltext

ADA Scientific Sessions. Session CT-1.5-SY40. Presented June 23, 2023.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.