hirdetés

A tivornyázás mellékhatásainak gyógyszeres csökkentése

Európai tudósok kifejlesztettek és kipróbáltak egy olyan gyógyszert, amely csökkenti a tivornyázás káros mellékhatásait, főleg a tinédzserekben.

hirdetés

A kutatók úgy gondolják, hogy az új gyógyszerrel lehetőség lesz majd új módon kezelni az Alzheimer-kórt is és más olyan neurológiai betegségeket, amelyek károsítják az agyat.

Az áttörés kulcsmozzanata az volt, hogy Mike Page, a nagy-britanniai Huddersfieldi Egyetem professzora és kollégái kifejlesztettek egy új anyagot, amelyet etán-béta-szulfámnak neveztek el. Ez a taurin „pro-drogja” – olyan szer, amely a véráramba jutva még nem alakul át aktív formájába. A gyógyszerek a vér-agy gát – az agy természetes védekező mechanizmusa – miatt nehezen jutnak be az agyba, ez a védekezés azonban akadályát képezi a neurológiai betegségek gyógyszeres kezelésének is.

A kutatók, akik a belgiumi Louvainben, az olaszországi Firenzében és a nagy-britanniai Huddersfieldben és Londonban dolgoznak, felfedezték, hogy ha olyan patkányoknak adják be az etán-béta-szulfámot, amelyeket „tivornyázó” életmódra állítottak be (azaz számos alkalommal rövid idő alatt nagy mennyiségű alkoholt fogyasztottak), csökkenni fog az agysejtek pusztulása és a gyulladás, amelyeket egyébként a tivornyázás kivált, s amelyek következtében kognitív károsodás jön létre, például romlik az emlékezet. A tivornyázás ezen hatásai tartós károsodáshoz vezethetnek, főleg a tinédzserekben, akiknek agyfejlődése még nem fejeződött be.

A kutatók eredményeiket a Journal of Alcoholism and Drug Dependence című folyóiratban tették közzé.

Kimutatták, hogy hogyan károsítja az alkohol az agyműködést, s hogy ezt gyulladás kíséri az agyban és neuronpusztulás. E hatások azonban kisebb mértékűek voltak vagy visszaállt a normális állapot, ha a patkányok etán-béta-szulfámot is kaptak.

„Az alkohol egyik hatása, hogy tönkreteszi azoknak az agysejteknek egy részét, amelyekre szükség van az orientációhoz és a tájékozódáshoz” – mondta Page professzor. „Ha azonban a patkányoknak az alkohollal együtt etán-béta-szulfámot is adunk, ez legyőzi az alkohol károsító hatását.”

Page professzor elmagyarázta, hogy az agy gliasejtekkel védi meg magát, amelyek száma megnő, ha a patkányok tivornyázó módon fogyasztanak alkoholt. Az alkohollal együtt alkalmazott etán-béta-szulfám hatására azonban csökken e gliasejtek száma.

A professzor beszámolt arról, hogy a kutatók együttműködése, amelynek eredménye a legutóbbi közlemény volt, mintegy 10 éve tart már. Ezután is folytatják a projektet, amelynek egyik célja, hogy olyan szert találjanak, amely még az etán-béta-szulfámnál is erősebb hatású. Azt remélik, hogy hosszabb távon az ilyen szerekkel kezelni lehet majd az Alzheimer-kórt és a demenciát, amelyeket szintén az agyi aktivitás csökkenése jellemez.

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.