hirdetés

Már a mérsékelt alkoholfogyasztás is pusztítja az agysejteket

A közvélekedés szerint napi néhány pohár bor általában csak jót tesz a keringési rendszernek és az agynak. A Rutgers University most közzétett tanulmánya azonban arra figyelmeztet, hogy szűk a mezsgye a mértékletes és mértéktelen ivás között, utóbbi pedig akár 40 százalékkal is csökkentheti egy felnőtt ember agysejtjeinek számát.

hirdetés

A közlemény egyelőre a Neuroscience című lap internetes oldalán olvasható, nyomtatásban pedig november 8-án jelenik meg. Megan Anderson és munkacsoportja szerint a közepes−nagy mennyiségű alkoholfogyasztás − ami azt jelenti, hogy az illető hét közben kevesebbet, hétvégén azonban többet iszik − mélyrehatóan károsítja a felnőtt agy strukturális integritását.

„A mérsékelt ivás nagyon könnyen átcsaphat részegségbe úgy, hogy az érintett észre sem veszi – mondja Anderson. – Ennek rövid távon esetleg nincs is nyilvánvaló jele a motoros működésekben vagy összességében az agyi képességekben, de hosszú távon e magatartásforma már károsan befolyásolhatja a tanulást és az emlékezőképességet.”

A mostani kutatásban − a finnországi Jyvaskyla Egyetemmel együttműködve − rágcsálómodellen tanulmányozták, hogy a mérsékelt−nagyfokú alkoholfogyasztás miként hat az agy működésére. (Ez 0,08 százalékos véralkoholszintnek felel meg − az Egyesült Államok számos államában ez a határértéke annak, ami felett már nem lehet gépjárművet vezetni.) Azt tapasztalták, hogy az ilyen mértékű intoxikáció hatásár a rágcsálóknál – ami emberre vonatkoztatva nők esetében 3-4 pohár, férfiak esetében 5 pohár ital hatásának felel meg – a hippocampusban lévő idegsejtek száma csaknem 40 százalékkal csökken az absztinens állatokhoz viszonyítva. Ennek különösen annak tudatában van nagy jelentősége, hogy a hippocampusban képződnek az új neuronok, és ez a terület bizonyos új dolgok megtanulásának központja is.

Ilyen mennyiségű alkohol még nem elegendő arra, hogy akár a hím, akár a nőstény állatoknál károsítsa a motoros működéseket, illetve rövid távon súlyosan befolyásolja az asszociatív tanulás folyamatát. A kutatás vezetője szerint azonban az idegsejtek ilyen jelentős mértékű megfogyatkozása idővel mélyreható változásokat idéz elő a felnőttek agyának plaszticitásában, mivel az agyműködés normális szabályozásához az szükséges, hogy ezek az újonnan képződött neuronok megfelelően kommunikáljanak a többi idegsejttel.

„Amennyiben az agynak ezen területét hónapokon vagy éveken át naponta éri negatív hatás, akkor ez végül oda vezet, hogy az illető nem lesz képes új helyekre eltalálni vagy olyan dolgokat elsajátítani, melyekkel korábban még nem találkozott az élete folyamán. Ez egy olyan dolog, amiről talán nem is tudunk, mégis reális a veszély arra, hogy bekövetkezzen” – figyelmeztet Anderson.

Az Egyesült Államok alkoholizmussal foglalkozó kutatóintézete szerint akkor tekinthető egy férfi kockázatos ivónak, ha hetente legalább 14 adag italt fogyaszt, míg a nőknél ennek határa heti 7 adag ital. Bár már a középiskolában és a felsőoktatásban sem ritkaság az alkoholabúzus, a nagyivók 70 százaléka a 26 év felettiek közül kerül ki.

„Kutatásunk arra hívja fel a figyelmet, hogy a társasági és napi alkoholfogyasztás károsabb lehet az agyra, mint ami erről a közvéleményben él” – zárja eredményeik ismertetését a kutatás vezetője.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.