hirdetés

A trauma növeli a szívbetegség kockázatát

Amennyiben egy nő gyakran él át traumatizáló élményeket, akkor nagyobb az esélye, hogy szívbetegség alakul ki nála, különösen a menopauzát követően.

hirdetés

Megfigyelték, hogy azoknál a nőknél, akik korábban legalább három traumatikus élményről számoltak be, az endotélfunkció rosszabb, mint azok esetében, akik korábbi életükben kevesebb traumatikus eseményt éltek át.

Az endoteliális diszfunkció, amely károsan befolyásolja az erek összehúzódását és elernyedését, a szívbetegség kockázati tényezője. A korábbi kutatások azt igazolták, hogy az endotélium működészavara gyakran megelőzi az atherosclerosis kialakulását, és magas vérnyomáshoz vezethet.

A University of Pittsburgh School of Medicine in Pennsylvania kutatói által most közzétett vizsgálat szerint a traumatikus élmények nőknél fokozhatják az endotélium diszfunkciójának esélyét, különösen a posztmenopauzális periódusban.

A dr. Rebecca Thurston által vezetett vizsgálat eredményeit a North American Menopause Society (NAMS) éves kongresszusán ismertették Philadelphiában.

A korábbi vizsgálatokban a mentális stressz és az endoteliális diszfunkció közötti összefüggéseket elemezték, de eddig kevés kutatás foglalkozott azzal, hogy a trauma miként befolyásolja ezt a kockázatot.

A vizsgálatban 272 posztmenopauzális vagy perimenopauzális, nem dohányzó nő adatait elemezték. Minden résztvevőt arra kértek, hogy számoljanak be az életükben eddig előfordult traumatizáló eseményekről. Ilyen eseménynek minősítették többek között a szexuális vagy a fizikai erőszakot, a gyermek halálát, a közlekedési balesetet és a természeti katasztrófákat.

A szerzők azt találták, hogy a legalább 3 traumatizáló eseményt átélt nők endoteliális funkciója rosszabb, mint azoké, akiknek addigi életében kevesebb traumatikus tapasztalat fordult elő – ez egyben nagyobb kockázatot is jelent szívbetegségek kialakulására.

A szívbetegség világszerte az egyik vezető halálok, mely csupán az Egyesült Államokban évente körülbelül 610 ezer halálesetért felelős.

Dr. Thurston szerint mostani tapasztalataik „ismét aláhúzzák a pszichoszociális faktorok fontosságát a szívbetegségek kialakulására középkorú nők körében”.

Dr. JoAnn Pinkerton, a NAMS igazgatója azon az állásponton van, hogy az orvosoknak e vizsgálat eredményeit is figyelembe kell venniük, amikor a szívbetegségek kockázatát mérik fel nők esetében. „Tekintettel arra, hogy a posztmenopauzális nők jelentős része szenved szívbetegségben, ez a fontos vizsgálat emlékeztetheti az egészségügyi dolgozókat arra, hogy az anamnézisfelvétel során a fizikális tüneteken túl is alaposan vitassák meg betegeikkel a kórelőzményt.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.