hirdetés

A troponin szintjét nem csak infarktusgyanú esetén jó tudni

A szívinfarktus gyanúja esetén diagnosztikus értékű izomfehérje szérumszintjének ismételt mérése egy új vizsgálat szerint panaszmentes pácienseknél is jelezheti a későbbi szívelégtelenség, infarktus, szívhalál esélyét.

hirdetés

A troponin C, I és T három fontos regulációs fehérje a harátcsikolt izomban és a szívizomban. A simaizomsejtekben nincs szerepük. A harátcsikolt izomban a troponin négy kalciumion-kötőhellyel rendelkezik, míg a szívizomzatban csak hárommal. A troponin működését a japán Seshuro Ebashi fedezte föl, a múlt század hatvanas éveiben. Ez a biológiai anyag fontos szerepet kapott a kardiológiai diagnosztikában, amikor kiderült, hogy a szívizom károsodása, például heveny infarktusban, a troponin vérszintjét jelentősen megemeli. Ez az emelkedés igen gyorsan bekövetkezik, de infarktus után a vérszint még akár 2 hétig magasabb marad.

Most John W. McEvoy, a Johns Hopkins Egyetem Orvoskarának kutatója és munkacsoportja új, nagyon fontos lehetőséget ismert fel a troponin sürgősségi diagnosztikai szerepén túl: egészséges, panaszmentes, középkorú emberek véréből nagy érzékenységű módszerrel 6 év különbséggel kétszer határozták meg a troponin T-t (hs-cTnT), és azt találták, hogy ha az emelkedik, akkor a későbbiekben számítani kell szívelégtelenség vagy koszorúér-betegség okozta kóros események bekövetkezésére. A tanulmányt a JAMA Cardiology online közölte.

Az ismételt laboratóriumi mérés lehetőségét az ARIC (Atherosclerosis Risk In Communities) vizsgálat adta, mely már 16 éve tart, és a mérések között a troponin T meghatározása is szerepelt. A résztvevők száma 8838 személy, átlagéletkoruk 56 év, 59%-uk nő és 21,4%-uk afroamerikai; a központok rendszeresen ellenőrzik a résztvevők állapotát. Ennek során figyeltek fel arra, hogy a tünet- és panaszmentes középkorú emberek hs-cTnT-értéke emelkedik, jelentősen megnő az esély kardiovaszkuláris kóresemények bekövetkezésére.

A kockázat függött a troponinérték emelkedésének mértékétől. A legmeredekebb hs-cTnT-emelkedést mutató vizsgálati alanyok csoportjában a szívelégtelenség kockázata nőtt meg a legjobban, elérte a 800%-os szintet. A kutatók kiemelik, hogy ez a jelenség kétoldalú: azok a résztvevők, akiknek a troponinértéke legalább 50%-kal csökkent, a későbbiekben kissé ritkábban kerültek orvoshoz szívelégtelenség vagy coronaria-esemény miatt. Ahol az első méréskor 0,005 ng/ml alatti troponinérték 6 évvel később 0,005 ng/ml fölött volt, az növelte a koszorúér-betegség kifejlődésének kockázatát (HR: 1,41, 95%-os MT: 1,16–1,63,), a szívelégtelenség veszélyét (HR: 1,96, 95%-os MT: 1,62–2,37), illetve a kardiális halál valószínűségét (HR: 1,50, 95%-os MT: 1,31–1,72) azokhoz képest, akiknél mindkét meghatározás méréshatár alatti eredményt adott.

„A nagy érzékenységű troponinmeghatározás ismétlése újabb prognosztikai információt jelenthet, kiegészítve a rizikófaktorokon alapuló kockázati becsléseket. Két mérés jobb, mint egy, ha a későbbi szívelégtelenség, infarktus vagy kardiális halál kockázatát nézzük” – írják a szerzők. Mindamellett óvatosságra intenek, és fontosnak tartják, hogy ezeket a megfigyeléseken alapuló adatokat a jövőben klinikai vizsgálatok is megerősítsék.

A fontos vizsgálathoz szerkesztőségi közlemény is tartozik, amit James Januzzi (Boston) írt. Hangsúlyozza, hogy hatékonyabban csökkenthetjük a nagy kockázatú páciensek kockázatát, ha troponinmérés is történik, és az ismétlés alkalmával annak eredményét is figyelembe vesszük. Januzzi is kiemeli, hogy a megbízható klinikai következtetésekhez nagy klinikai vizsgálatokra van még szükség.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.