hirdetés

A vagus külső stimulációja enyhíti a klaszter fejfájást

Az USA-ban és Európában is befogadott gammaCore készülék a bolygóideg ingerlésével enyhíti a nehezen csillapítható klaszter fejfájást és alkalmazása mellett a betegek kevesebb, a fájdalom enyhítésére alkalmas gyógyszert igényelnek.  

hirdetés

A klaszter (cluster) fejfájás a fejfájások egyik legfájdalmasabb és legjellegzetesebb formája. Először 1745-ben írta le Gerard van Swieten leideni születésű holland orvos, aki később Mária Terézia osztrák császárnő személyes orvosa lett.

A különös fejfájás fiatal férfiaknál 2,5-ször gyakoribb, mint nőknél. Periódusokban, szakaszokban, úgynevezett klaszterekben jelentkező fájdalomról van szó, ami mindig azonos oldalon alakul ki, és néha hónapokra, évekre megszűnik. A fájdalmas periódus átlagos hossza a betegek túlnyomó többségénél kb. 6 hét. Az erős fájdalom a szem környékén, a szomszédos homlok és halántéktájon alakul ki, a szem könnyezik, a szem kötőhártyája vörössé válik, orrdugulás, orrfolyás, hányinger kísérheti. Kialakulásának pontos mechanizmusát nem ismerjük, ezért kezelése nehéz, a szokásos fájdalomcsillapítók hatástalanok. A rohamokat általában sumatriptánnal (Imitrex, Treximet, Imigran injekciós, orrspray, tapasz formában) kezelik, de a tiszta oxigén belégzése is percek alatt megszűntetheti a rohamot. Profilaxisra sokféle szert használnak: a többi között triptánokat, szteroidokat, ergotamin-készítményeket, kalciumcsatorna-blokkolókat, lítiumot, melatonint.

Az USA-ban a klaszter fájdalom csökkentésére egy olyan egyszerű, gammaCore (ElectroCore) nevű elektronikai eszközt fejlesztettek ki, amely az epilepszia és a depresszió esetén használatos (implantációs) vagus stimuláció tapasztalatain alapul. A fejlesztők célja egy nem invazív, csak alkalmankénti használatra szolgáló és a betegek által könnyen kezelhető készülék kifejlesztése volt. A készülék alig nagyobb egy mobiltelefonnál, és a fájdalmas oldali nyak megfelelő területére szorítandó néhány percre.

A készülék javasolt naponta két alkalommal történő 6 – 6 perces használatával várhatóan legalább 40-50%-kal csökken majd a klaszter fejfájások száma – jelentette ki Eric J. Lieber, a készüléket gyártó ElectroCore LLC (Basking Ridge, New Jersey) alelnöke, és 60 %-kal a gyógyszeres beavatkozások szükségessége. A PREVA vizsgálat (Prevention and Acute Treatment of Chronic Cluster Headache) ezen eredményeit az Amerikai Neurológiai Társaság (ANA) 2014-es kongresszusán ismertették. A vizsgálatba 97 olyan beteget vontak be, akiknél hetente legalább 16 (azaz naponta legalább 2-3) klaszter fejfájásos roham jelentkezett. Kéthetes felmérés után a betegeket két csoportra osztották. Az első csoportban a betegek az eddigi gyógyszereik mellett naponta két alkalommal neurostimulációt végeztek a készülékkel egy hónapon keresztül (n = 48). A betegek másik csoportja (n = 49) a továbbiakban is a szokásos „standard” kezelésben részesült, mely leginkább subcután adott sumatriptánból és oxigén belégzésből állt.

Már a vizsgálat első két hete után lényeges különbség alakult ki a két csoport betegei között. A neurostimulációs (első) csoportban a betegek 37,4%-ánál legkevesebb 50%-kal csökkent a klaszter fejfájásos rohamok száma, míg a standard kezelést kapó második csoportban ez csak 8,5%-ban következett be (p=0,0001). Míg a neurostimulációs csoportban a kiinduláshoz képest 61,4%-kal csökkenthető volt a sumatriptán használata, addig a standard kezelési csoportban ezt 16,6%-kal növelni kellett. A neurostimulációs csoportban 60,1%-kal csökkenthető volt az oxigén használata, míg a standard kezelési csoportban csak 11,2%-kal. 31 beteg számolt be enyhe mellékhatásokról, melyek leginkább a nyak átmeneti merevségében jelentkeztek. A vagus stimuláció – a glutamát kibocsájtás csökkentése révén - emeli a noradrenalin, a szerotonin és a GABA szinteket. A fájdalom csökkentése ezen a glutamát-gátláson alapul.

A gammaCore készüléket Európában is befogadták, hatékonyságát jelenleg is hat randomizált klinikai vizsgálatban kutatják. Az European Headache Federation 2013 októberében kiadott konszenzusos szakmai irányelvei szerint egyre szaporodnak a fejfájás kezelésére szolgáló invazív és nem invazív módszerek: hipothalamikus mélyagyi stimuláció, nervus occipitalis stimuláció, nyaki gerincvelő stimuláció, nervus vagus stimuláció, transzkraniális direktáramú stimuláció, transzkraniális mágneses stimuláció, transzkután elektromos ideg-stimuláció. A szakértők szerint a sokféle neurostimulációs eljárás miatt újabb és újabb vizsgálatok szükségesek, mert amíg ezek nem bizonyítják az eszközök használhatóságát, és nem zárják ki esetleges mellékhatásait, addig ezeket az eszközöket csak az orvosilag jelenleg nem csillapítható esetekben, és fejfájásra szakosodott központokban javasolják alkalmazni. Dr. Fabio Antonaci (Pavia Headache Center, Olaszország) 2013 óta javasolja betegeinek a készülék használatát, és sok pozitív visszajelzést kapott. A legtöbb esetben viszont sokszor évek telnek el, amíg a beteg speciális központokba kerül. az általuk követett 114 klaszter fejfájásban szenvedő beteg 77%-ánál az első vizsgálat során nem is diagnosztizálták a betegséget, és a diagnózis 5,3 évet (!) vett igénybe, tehát a szakorvosok ilyen irányú mielőbbi speciális képzését sürgetően szükségesnek tartják (Voiticovschi-Iosob).

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. American Neurological Association (ANA) 2014 Annual Meeting

3. The Journal of Headache and Pain

4. The Journal of Headache and Pain  

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.