hirdetés

A veseelégtelenség prediktorai tizenéves korban

A későbbi életkorban jelentkező veseelégtelenség bizonyos mérések alapján már serdülőkorban előre jelezhető lehet – állítják a svédországi Orebro Egyetem kutatói az American Journal of Kidney Diseases novemberi számában megjelent közleményükben.

hirdetés

Az Orebro Egyetem kutatói azt találták, hogy a magas vérnyomás, a túlsúlyosság, a vérből kimutatható gyulladásos markerek emelkedett szintje, illetve a proteinuria egyébként egészséges tizenéves fiúknál a későbbi életkorban jelentkező végstádiumú vesebetegség (ESRD, end stage renal disease) független prediktorainak tekinthetők.

„Bennünket is meglepett a kockázat mértéke, különösen ismeretlen eredetű serdülőkori proteinuria eseteiben – mondja dr. Per-Ola Sundin, az Orebro Egyetemi Kórház kutatója, aki a vizsgálatot vezette. – Ez azt jelzi, hogy a néma vesekárosodás már a tinédzsereknél megkezdődik annak ellenére, hogy sok éven át nem jelentkeznek vesebetegségre utaló tünetek.”

A vizsgálatba olyan svéd fiúkat vontak be, akik a sorozáskor kötelező fizikális vizsgálaton estek át az 1970-es években; abban az időben többségük 18-19 éves korú volt. A résztvevők egészen 58 éves koráig a kutatók 534 esetben véleményezték ESRD fennállását, és e csoport adatait egy olyan hasonló, 5127 fős csoport adataival hasonlították össze, akiknél nem alakult ki végstádiumú vesebetegség.

A serdülőkori proteinuria jelenléte az ESRD kockázatának hétszeres emelkedésével társult. A vörösvérsejt-süllyedési sebesség mérése alapján meghatározott low-grade gyulladás kétszeres kockázatemelkedést jelentett veseelégtelenség kialakulására. A 160/100 Hgmm feletti, magas vérnyomásként definiált vérnyomás megnégyszerezte az ESRD előfordulásának valószínűségét, míg 30-as vagy annál nagyobb testtömegindex (BMI, body mass index) mellett 3,5-szeres kockázattal kell számolni. Bár a vizsgálatban csak svédországi férfiak vettek részt, a szerzők szerint semmilyen biológiai tényező nem indokolja, hogy a megállapításaikat ne legyenek érvényesek a nőkre és az iparilag fejlett országok más populációira is.

A vizsgálat rávilágít annak fontosságára, hogy a teljes élethosszra vonatkoztatott paraméterek alapján pontosabb ismereteket szerezzünk azzal kapcsolatban, hogy a súlyos vesebetegség kockázata miként kumulálódik hosszú éveken keresztül, mielőtt a betegség felismerésre kerülne. „Eredményeink azt tükrözik, hogy már a korai életkorokban lehetőséget kell teremtenünk a szűrővizsgálatokra, ha meg akarjuk előzni a krónikus vesebetegséget – mondja dr. Sundin. – Különösen az ismeretlen eredetű fehérjevizelés nyomon követésére kell nagy figyelmet fordítaniuk az orvosoknak és a betegeknek egyaránt. Ezen túlmenően sosincs túlságosan korán olyan tényezők kontrollálására, mint például az egészségtelen testsúlygyarapodás vagy a magas vérnyomás, mivel a későbbi felnőttkorban már nehezebb rávennünk magunkat az egészséges életmódra. Az, hogy hogyan élünk tinédzserkorban, a középkorú egészségi állapotunkra is rányomja a bélyegét.

A vizsgálatot az Orebro Egyetem és a UK Economic and Social Research Council támogatta.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.