hirdetés

A vesekövesség kiújulásának előrejelzése

A Mayo Klinika kutatói nemrégiben új módszert dolgoztak ki, melynek segítségével pontosabban azonosítható, hogy mely betegeknél a legnagyobb a vesekövek visszatérésének kockázata.

hirdetés

Igen fontos lenne tudni, hogy vesekövesség esetén a vesekövek eltávolítása vagy ürülése után milyen eséllyel kell számítani újabb kövek megjelenésére. Bár egyre több ismerettel rendelkezünk a vesekövesség patofiziológiájáról, a kiújulás előrejelzése egyelőre meglehetősen pontatlan, annak ellenére, hogy bizonyos kockázati tényezők mára már jól ismertek.

Vannak betegek, akiknek életében csak egyszer jelentkezik veseköves epizód, míg másoknál gyakoriak a heves fájdalommal kísért visszatérő epizódok. Léteznek módszerek, például szigorú étrendi megkötések, a kövek újraképződésének csökkentésére, ezeket azonban nem mindig könnyű huzamosabb ideig alkalmazni.

A Mayo Clinic kutatói a közelmúltban új módszert ismertettek, melynek segítségével azonosítható, melyek azok a betegek, akiknél a legnagyobb a kövek visszatérésének a valószínűsége. Azt remélik, hogy ennek használatával csökkenthető az ismétlődés rizikója.

A 1984 és 2017 között folyó Rochester Epidemiology Project keretében 3364 résztvevő 4951 veseköves epizódjának adatait elemezve sikerült néhány olyan mintázatot találni, melyek meglétekor nagyobb eséllyel kell számítani a veseköves epizód visszatérésére. Azt találták például, hogy az ismételt kövességgel jelentkező betegek nagyobb arányban férfiak, fiatalok, és magasabb az átlagos testtömegindexük. Ezen túlmenően a vesekövesség szempontjából pozitív családi kórtörténet és a korábbi terhességek is ismétlődő vesekövességre hajlamosíthatnak. Egy közelmúltbeli vizsgálat szerint pedig a meleg, nedves környezet is elősegíti a kövek képződését.

A szerzők azt is vizsgálták, hogy a kövek mérete és elhelyezkedése befolyásolja-e a későbbi kiújulás valószínűségét. Azt találták például, hogy a vesék alsó pólusában elhelyezkedő kövek esetében kell inkább számítani újabb veseköves epizódra. Ugyancsak nagyobb kockázatot jeleznek a 3 és 6 mm közötti kövek, szemben az ennél kisebb, illetve nagyobb kövekkel.

Korábban a szerzők már kifejlesztettek egy predikciós eszközt a jövőbeni veseköves epizódok rizikójának előrejelzésére, melyben 11 faktort vettek figyelembe. Megállapították azonban, hogy ez a számítás különösen azokban az esetekben nem teljesít megfelelően, amikor korábban már két vagy több ismétlődő epizód fordult elő. A szerzők most tökéletesítették és nagyobb betegcsoporton tesztelve pontosították módszerüket. A Mayo Clinic Proceedingsben közölt cikkükben arról számolnak be, hogy újabb paramétereket is felvettek a prediktív modellbe, ilyen például a nem, a veseköves kórelőzmény és az etnikai hovatartozás.

A módosított módszer 13 független prediktort vesz figyelembe, mely a szerzők reményei szerint hasznos információkkal szolgál az orvosok számára a kezelés és a kontrollvizsgálatok megtervezéséhez. A kapott adatok alapján például a beteg és gondozója is tisztában lehet azzal, mennyire szigorúan kell tartani a diétát.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.