hirdetés

A WHI-tanulmány és a hormonpótló kezelés

A tanulmány egyik ágát 2002 júliusában váratlanul leállították, mert egy független bizottság úgy találta, hogy a kombinált ösztrogén–gesztagén terápia kockázatai meghaladják annak előnyeit. Olvasóink is bizonyára jól tudják, a szülész-nőgyógyászok nem kaptak előzetes értesítést az eredmény bejelentéséről, pedig a tömegtájékoztatás hatására rengeteg beteg kereste fel orvosát, és kérdezte meg, hogy abbahagyja-e a kezelést.

Ravnikar: Először is tekintsük át a Women’s Health Initiative (WHI) vizsgálatot. Általános felépítése szerint három nagy, multicentrikus, randomizált klinikai vizsgálatból áll, amelyek az étrendmódosítás, a kalcium- és D-vitamin-pótlás és a hormonpótló kezelés hatásaival foglalkoznak. Mindhárom vizsgálat folyamatban van, akárcsak az a megfigyeléses vizsgálat, amelyben több mint 90000 nő követése folyik.

A gyógyszeres kezelés biztonságosságát felügyelő bizottság, a „Drug Safety Monitoring Board” (DSMB) 2002 júliusában leállította a vizsgálat egyik részét – a HPK-ágon belül az ösztrogén–gesztagén csoport kezelését –, mert a nemkívánatos események száma elérte az előre meghatározott küszöbértéket.1 A hormonnal – napi 0,625 mg konjugált lóösztrogénnel (CEE) és 2,5 mg medroxi progeszteron-acetáttal (MPA) – kezelt 8506 nő körében megnőtt az invazív emlőrák, a szívinfarktus, a stroke és a thrombosis gyakorisága a placebocsoport 8102 résztvevőjéhez képest (1. táblázat). A nem kívánt események abszolút kockázata továbbra is csekély maradt, és a hormonnal kezeltek körében ritkábban fordult elő csonttörés és vastagbélrák, de megállapították, hogy a vizsgált populációban a kezelés kockázata az átlagosan 5,2 éves utánkövetés alatt meghaladta annak hasznát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Veronica Ravnikar, MD, Charles Colodny, MD, Debra R. Judelson, MD, FACC, FACP, Frederick Naftolin, MD, Nanette Santoro, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.