hirdetés

A zsíros koszt depressziót is okoz?

Kísérleti egereken végzett vizsgálat azt igazolta, hogy a zsíros koszt megváltoztatja az állatok bélbaktériumainak összetételét, s emiatt jelentős viselkedési és pszichiátriai eltérések alakulnak ki az elhízástól függetlenül.

hirdetés

A zsírban gazdag táplálék már korábbi megfigyelések szerint is sokrétű orvosi gondokat okoz, beleértve az elhízást, a szíveltéréseket és az agyi katasztrófát. Az utóbbi időben mind több adat jelzi, hogy a zsíros koszt fokozza a depresszió és egyéb pszichiátriai zavarok kockázatát.

A Louisianai Állami Egyetem munkatársainak gondosan tervezett és kivitelezett kísérlete azt mutatta, hogy a nagy zsírtartalmú étrend nagymértékben befolyásolja az egészségi állapotot, a pszichés viszonyokat, mégpedig a bélbaktériumok – a mikrobióta – összetételének a megváltoztatásával.

Az emberi mikrobióta mikroorganizmusok trillióit jelenti, melyek jelentős hányada a bélrendszerünkben lakik és tevékenykedik. Ezek optimális összetétele létfontosságú a normális élettani viszonyokhoz. Megváltozásuk meglepő mértékű neuropszichiátriai változásokhoz is vezethet.

Annadora J. Bruce-Keller és munkacsoportja normál súlyú, egészséges, a C57BL/6 törzshöz tartozó hím egereket figyelt meg, akik mesterségesen táplált egerekből kaptak béltartalom-átültetést. Az egyik csoport egészségesen kosztoló egerek béltartalmát kapta, a másik pedig olyan donortól származó bélbaktériumokkal élt tovább, akiket zsírdús étrenden tartottak. A kutatók a kétféle béltartalom recipienseit vizsgálták a kísérletben.

Azok az egerek, akik a zsíros koszt által kialakított mikrobiótával éltek, többféle kóros viselkedést mutattak: nyugtalanok lettek, memóriazavaraik támadtak. Különféle testi tünetek ugyancsak megjelentek, például gyulladásos szimptómák. Az agyi gyulladás jelei a kóros viselkedési eltérésekkel párhuzamosan jelentek meg. A vizsgálók hangsúlyozták, hogy e tünetek észlelésekor súlytöbblet nem volt kimutatható.

„Ez a tanulmány azt jelzi, hogy a zsírban gazdag koszt megzavarja az egészséges agyműködést azzal, hogy kedvezőtlenül befolyásolja azt a szimbiotikus kapcsolatot, ami az ember és a bélben élő mikroorganizmusok között kifejlődik – foglalta össze Dr. John Krystal, a Biological Psychiatry szerkesztője. – További vizsgálatokra van szükség, de az eddigi adatok arra utalnak, hogy az emésztőrendszer mikrobiótája olyan célpont lehet, amelyen keresztül a neuropszichiátriai működési zavarok gyógyítási céllal befolyásolhatók.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.