hirdetés

Az élsportolók gyomor-bélrendszerében többféle bakterium él

Az emberi gyomor-bélrendszerben a szervezet egészségéhez nélkülözhetetlen baktériumok trilliói élnek. Egy új vizsgálat szerint a versenysportolók szervezetében a baktériumokból még többféle van, mint az egyébként egészséges, de nem sportoló emberek beleiben.

hirdetés

Gyomrunkban és beleinkben mintegy 300 trillió baktérium él , amelyek becslések szerint 5000 baktériumféléhez tartoznak.   Ez a baktériumtömeg nem csupán a táplálékok fölszívódásában, feldolgozásában játszik szerepet, hanem az életműködés sok egyéb területén is kulcsfontosságú.

Az University College Cork táplálkozáskutatással foglalkozó intézete az ír rögbiválogatott tagjainak bélbaktérium összetételét vizsgálta, közvetlenül a világkupára történő fölkészülés előtt. A kutatók éppen ezt a kritikus időszakot választották, mert arra voltak kiváncsiak, hogy a legkifejezettebb fizikai és pszichés terhelés milyen módon és mértékben befolyásolja az emésztőrendszer működését.

A 40 válogatott játékos vizsgálatának eredményeit 46, egészséges, hasonló korú és testtömegű férfi adataival hasonlították össze. A sportolók átlagos életkora 29 év, testtömegindexe 29,1 volt. A kontroll csoport felének testtömegindexe 25-nél kisebbnek bizonyult, a másik felének indexe meghaladta a 28-as értéket.

A vizsgálat résztvevői folyamatosan vezették azt a listát, melyen feltüntették, hogy 187 különböző élelmiszerből mikor és mennyit fogyasztottak egy hónapon keresztül. Azt is pontosan felírták, hogy mennyit mozogtak. A résztvevők vérének kreatin kináz enzimszintjét határozták meg, amely gyulladás és izomkárosodás – például szívinfarktus – esetén mutat magas értéket.

A sportolók vérében a gyulladásosra utaló laborérték szignifikánsan alacsonyabb szinten mozgott, mint a kontrollokéban. Anyagcsere profiljuk is kedvezőbbnek bizonyult, mint az emelkedett testtömegindexű résztvevőké.

A rögbi válogatott tagjainak bélbaktérium flórája jelentősen többféle baktériumot mutatott, mint a kontroll csoporté. Itt is főleg az emelkedett testtömegű kontrollokhoz képest volt nagy eltérés. A sprotolók bélrendszeréből azonosított baktériumfajok száma átlagosan 48-cal haladta meg az elhízott kontrollokét,  normál testtömegindexű társaikhoz képest a különbség pedig 40 volt.

Különösen az Akkermansiaceae baktérium fajokból volt a sportolók bélrendszerében szignifikánsan több. E baktériumok alacsony szintje anyagcserebetegségek és elhízás esetén tapasztalható. A rögbijátékosok étrendjében több, 22 % volt a fehérje, mint a kontrollokéban, ahol aránya 15-16 % volt, és több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak a kontrollokhoz képest.

“A rendszeres testmozgásnak fontos szerepe van a bélflóra összetételében és ez lényeges az immunitás és az anyagcsere szempontjából” foglalják össze eredményeiket prof. Clarke és munkatársai a Gut legújabb számában.

                                                                                                                                       

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.