hirdetés

Agyi katasztrófát is okozhat a rák?

Ha valakivel váratlanul közlik, hogy rákbeteg, jelentősen megnő annak kockázata, hogy az illetőt 1 hónapon belül agyi katasztrófa éri. A riasztó összefüggés leginkább a diagnózist követő 1 hónapban érvényesül, és függ a daganat elhelyezkedésétől.

hirdetés

Az agyi katasztrófa a kardiovaszkuláris halálozás egyik vezető oka, és az eredmények azt jelzik, hogy a rosszindulatú daganatok diagnózisa nem eléggé ismert ás figyelembe vett kockázati tényezője a szélütésnek, írják Babak B. Navi és munkatársai dolgozatukban, amit az Annals of Neurology közölt ez év elején.

A New Yorkban dolgozó munkacsoport, a National Cancer Institute programjából, a Surveillance Epidemiology and End Results (SEER) anyagaiból dolgozott. Ez a testület 1973-ban indult, és az USA területén összegyűjtötte valamennyi, rosszindulatú daganatos betegekkel foglalkozó központ adatait.

A munkacsoport tudományos igényességgel hivatkozik egy korábbi, svéd vizsgálatra, amely az ottani populációban kimutatta, hogy ha bármilyen jellegű rákbetegség diagnózisa ismertté vált a beteg előtt, az első 6 hónapban kétszeresére nőtt a szélütés gyakorisága. Ez a kockázat fél év után gyorsan csökkent, összhangban a SEER adataival.

A most megjelent tanulmány azt igazolta, hogy a rosszindulatú daganat diagnózisának közlése után a szélütés az első 3 hónapban lett a leggyakoribb, majd fokozatosan mérséklődött ez a gyakoriság. A daganatos betegek agyi katasztrófájának kockázatát azonos nemű és korú kontrollszemélyek adataival hasonlították össze.

A 3 havi kumulatív incidencia a tüdőrák esetében 5,1% vs. 1,2%, a hasnyálmirigy-karcinóma esetében 3,4% vs. 1,3%, a kolorektális rosszindulatú daganatok esetében 3,3% vs. 1,3% volt. A daganatos betegek és a kontrollszemélyek közötti különbség minden esetben erősen szignifikánsnak (p <0,01) bizonyult. A szélütés esélye emlőrák diagnózisára is szignifikánsan megemelkedett, bár kisebb mértékben (1,5% vs. 1,1%). Prosztatarák diagnózisa esetén a különbség nem volt statisztikailag szignifikáns (1,2% vs. 1.1%, p =0,085). Az utóbbi malignitás megjelenésekor sem a vérzéses, sem az iszkémiás szélütés esélye nem bizonyult szignifikánsan magasnak.

Az agyi katasztrófa fokozott veszélyét a kutatók nem a médián nevelkedett laikus társadalom első gondolatával magyarázzák. Elképzelve a helyzetet, amikor egy önmagát egészségesnek tartó emberrel közlik, hogy esetleg halálos, esetleg nagy műtéteket, gyötrelmes kezeléseket igénylő betegségben szenved, átérezzük: a hír feldolgozása óriási stresszel jár, pszichésen rendkívül megterhelő, és könnyen juthatunk olyan következtetésre, hogy ez a tényező vezet egyes esetekben agyi katasztrófához. Nos, ez is szerepet játszhat az eseményekben, de a kutatók szerint kórélettanilag egyszerűbb oka is van a szélütések megszaporodásának. Már a rosszindulatú daganatok kialakulásának kezdetén fokozódik a véralvadás mértéke, és a hiperkoagulabilitás megnövekedett trombotikus kockázattal jár.

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.