Alacsony-FODMAP-értékű és gluténmentes étrend kombinálása IBS-ben
Egy új metaanalízis szerint az alacsony-FODMAP-értékű és gluténmentes kombinált étrend javította az életminőséget, és csökkentette a puffadást, a gyomorfájást és az IBS-tünetek súlyosságát.
Zhang (Yangzhou University School of Nursing, Jiangsu, Kína) és munkatársai a Digestive Diseases and Sciences folyóiratban online közzétett elemzése szerint az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő felnőttek esetében az alacsony fermentálható oligoszacharidokban, diszacharidokban, monoszacharidokban és poliolokban (FODMAP) gazdag étrend és a gluténmentes étrend (GFD) kombinálása javítja a klinikai tüneteket, és csökkenti a szorongást és a depressziót.
„A diétás terápiák az utóbbi időben nagy érdeklődést keltettek, mint az IBS-tünetek ellenőrzésének lehetséges módszere. Ezek közül az alacsony FODMAP-értékű étrend különösen ígéretesnek bizonyult” - írták a kutatók. A GFD szintén potenciális étrendi beavatkozássá vált bizonyos IBS altípusok esetében. Egyes tanulmányok a kettő kombinációját vizsgálták az IBS kezelésében.
A meglévő kutatások „kisszámú és nem meggyőző” jellege miatt azonban a szerzők felülvizsgálták az alacsony FODMAP-értékű, gluténmentes diétával kombinált étrend (LF-GFD) hatékonyságát felnőtt IBS-es betegeknél.
RCT-k és kohorszvizsgálatok elemzése
Metaanalízisük során összesen 437 IBS-es beteg (221 LF-GFD-t és 216 GFD-t kapó) adatait elemezték négy randomizált, kontrollált vizsgálat (RCT) és négy kohorszvizsgálat adataiból.
A kutatócsoport azt értékelte, hogy az LF-GFD mennyire képes csökkenteni a tüneteket. Ezt a következő mérőszámok segítségével tették, mint a puffadás és a fájdalom vizuális analóg skálája, az IBS-tünetek súlyossági skálája és az IBS életminőségi kérdőív, valamint az önbevallásos depresszió és szorongás skálák.
Összességében a nyolc vizsgálat összesített eredményei azt mutatták, hogy az LF-GFD csökkentette a puffadást (arányszám [RR], -0,58), a fájdalmat (RR, -0,42) és a tünetek súlyosságát (átlagos különbség [MD], -1,42), és javította az életminőséget (MD, 3,75). Az LF-GFD csoportban a betegeknél csökkentek az önbevallás szerinti depressziós (MD, -2,56) és szorongásos pontszámok (MD, -4,3) is a GFD csoporthoz képest.
Az eredmények arra utalnak, hogy a két étrend kombinációja hatékony beavatkozás a klinikai IBS-tünetek javítására, de további kutatásokra van szükség, írták a szerzők. Megjegyezték azt is, hogy az elemzésnek számos korlátja van, beleértve az RCT-k kis számát és a vizsgálatok eltérő beavatkozási hosszát.
Étrendi megfontolások
Az étrendi beavatkozások logikusan a középpontba kerülnek az IBS kezelési stratégiáinak kidolgozásakor, mivel a betegségben szenvedő betegek több mint háromnegyede a GI-tüneteket az étkezéshez köti, mondta Dr. William Chey, a táplálkozástudományok professzora és a Michigan Medicine gasztroenterológiai és hepatológiai osztályának vezetője Ann Arborban, Michiganben, a Medscape Medical Newsnak.
Az elemzésben szereplő randomizált, kontrollált vizsgálatok mindegyike legalább mérsékelt torzítási kockázatot hordozott, a kohorszvizsgálatok módszertana pedig nem igazán megfelelő. Az is probléma, hogy az LF-GFD-t GFD-vel hasonlították össze, nem pedig alacsony FODMAP-tartalmú étrenddel, ami meggyőzőbb összehasonlítás lehetett volna az IBS kezelésére.
„Az alacsony-FODMAP-értékű étrend önmagában is elég összetett. Aggódom, hogy egy kombinált LF-GFD annyira korlátozó lenne, hogy az nem lenne praktikus” - mondta. „A mikrotápanyag-hiányokkal, a költségekkel és a rendellenes étkezési viselkedés vagy étkezési zavarok, például az elkerülő/korlátozó táplálékfelvételi zavar súlyosbodásával kapcsolatos kérdések is felmerülnek.”
Forrás:
Singh P, Chey SW, Nee j et al: Is a Simplified, Less Restrictive Low FODMAP Diet Possible? Results from a Double-Blind, Pilot Randomized Controlled Trial Clinical Gastroenterology and Hepatology, May 08, 2024