hirdetés

Alakváltó lágy robot, mint gyógyszeradagoló implantátum

Az új gyógyszeradagoló implantátum alakváltással küszöböli ki a hegesedés kedvezőtlen következményeit.

hirdetés

A Science Robotics augusztus 30-án közölte a University of Galway és a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatóinak cikkét, amelyben egy olyan új, úgynevezett lágy robotikus intelligens orvosi eszközt ismertetnek, amely gyógyszeradagoló implantátumként hosszú ideig a szervezetbe ültethető, mégsem hegesedik be, mivel érzékeli környezetét és képes alakot változtatni. A kutatók szerint ez a lágy robot áttörést jelenthet az orvostechnikában, mivel az intelligens eszköz segítségével hosszan tartó, személyre szabott kezelés nyújtható cukorbetegek számára. A szervezetbe beültethető gyógyszereket adagoló orvostechnikai eszközök ígéretesek a fejlett terápiás beavatkozások, például a cukorbetegség kezelésére szolgáló inzulin adagolása terén, ám az ilyen eszközök alkalmazását hátráltató egyik fő probléma az idegen testre adott reakció, a hegesedés.

A kutatócsoport korábban első generációs rugalmas eszközöket, úgynevezett lágy robotimplantátumokat fejlesztett ki a gyógyszeradagolás javítása és a fibrózis csökkentése érdekében, és itt találkoztak azzal a problémával, hogy a robotot fokozatosan beborító hegszövet miatt a gyógyszeradagolás egy idő után megbízhatatlanná vált. A következő lépésben a kutatók már egy úgynevezett mechanoterápiás megközelítést alkalmaztak, vagyis a puha robotimplantátumok rendszeres mozgásokat végeznek a testben, például felfújódnak és leereszkednek. Az időzített, ismétlődő vagy változatos mozgások segítenek megelőzni a hegszövet kialakulását. A beültethető eszköz korábbinál fejlett technológiájának kulcsa egy vezetőképes porózus membrán, amely képes érzékelni, ha a pórusokat elzárja a hegszövet. Az elzáródásokat akkor érzékeli, ha a sejtek és a sejtek által termelt anyagok blokkolják a membránon keresztül haladó elektromos jeleket.

A kutatók az elektromos impedancia és a membrán felületén kialakuló hegszövet-borítottság közötti összefüggést használták ki, amelyre egy gépi tanulásos algoritmust is kifejlesztettek, hogy megjósolják milyen gyakran kell majd működtetni a robot alakváltoztató mechanikáját az állandónak tekinthető gyógyszeradagolás eléréséhez. A kutatók számítógépes szimulációk segítségével azt is vizsgálták, hogy az eszköz mennyi időn keresztül képes gyógyszert felszabadítani a különböző vastagságú környező fibrotikus szöveten keresztül.

Ellen Roche professzor, az MIT gépészmérnöki karának oktatója így nyilatkozott: "Ha érzékelni tudjuk, hogy az egyén immunrendszere hogyan reagál egy beültetett terápiás eszközre, és ennek megfelelően módosíthatjuk az adagolási rendszert, akkor ez nagy lehetőséget jelenthet a személyre szabott, precíziós gyógyszeradagolásban, hiszen hosszabb távon biztosíthatjuk a megfelelő mennyiségű gyógyszer megfelelő időben történő adagolását. Az itt bemutatott munka egy lépés ezen cél felé.

A kutatócsoport úgy véli, hogy a bemutatott orvosi eszközzel elért áttörés utat nyithat a teljesen független, úgynevezett zárt hurkú implantátumok számára, amelyek mozgásuk miatt nemcsak csökkentik hegszöveti beágyazódásuk mértékét, hanem érzékelve azt képesek intelligensen módosítani a gyógyszeradagolás mértékét is, tovább növelve ezzel megbízhatóságukat.

Garry Duffy professzor, a Galway University munkatársa kiemelte: “Ez egy olyan új kutatási terület, amelynek más helyeken is lehetnek következményei, és nem korlátozódik kizárólag a cukorbetegség kezelésére. Felfedezésünk hosszú időn keresztül, orvos közreműködése nélkül biztosíthat következetes adagolást, ami egyrészt javítja a terápiás adherenciát, másrészt jelentősen meghosszabbítja azt az időtartamot, amíg az eszközt fibrózis miatt cserélni szükséges.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

AI enabled soft robotic implant monitors scar tissue to self-adapt for personalized drug treatment

Soft robot–mediated autonomous adaptation to fibrotic capsule formation for improved drug delivery

Irodalmi hivatkozás:

Rachel Beatty et al, Soft robot-mediated autonomous adaptation to fibrotic capsule formation for improved drug delivery, Science Robotics (2023). DOI: 10.1126/scirobotics.abq4821.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.