hirdetés

Alkoholbetegség kezelésében is hasznos lehet a szemaglutid?

A népszerű antidiabetikumot alkohol abúzus terápiájában vizsgálva úgy tűnik, hogy használatuk mellett ritkább az alkoholfüggőség.

hirdetés

A Nature Communications folyóiratban május 28-án jelent meg a Case Western Reserve University kutatóinak cikke, amelynek fő megállapítása, hogy az utóbbi időszakban igen elterjedt Wegovy és Ozempic cukorbetegség elleni és testsúlycsökkentésre alkalmazott gyógyszerek használata összefüggésbe hozható az alkoholfogyasztás és/vagy -függőség alacsonyabb gyakoriságával.

A kutatócsoport ezen megállapításai az Egyesült Államokban évente 178 ezer halálesetet okozó túlzott alkoholfogyasztás - beleértve az alkohol abúzust (AUD; alcohol-use disorder) egy lehetséges új kezelési formájára utalhatnak. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) eddig csak három gyógyszert hagyott jóvá az AUD kezelésére.

A Wegovy és az Ozempic hatóanyaga egyaránt a szemaglutid, amely a glükagonszerű peptid-1 receptor agonisták (GLP-1) néven ismert gyógyszercsoportba tartozik. A GLP-1 segít szabályozni a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegségben és csökkenti az étvágyat.

A mostani vizsgálatban a kutatók közel 84 ezer elhízott beteg elektronikus egészségügyi nyilvántartását vizsgálták. Megállapították, hogy a más elhízás elleni gyógyszerekkel kezeltek személyekkel összehasonlítva a szemaglutiddal kezelt betegeknél 50%-56%-os csökkenés mutatható ki mind az alkoholfogyasztási rendellenesség előfordulása, mind az azt követő évben történő újbóli megjelenése tekintetében.

“Ez egy nagyon ígéretes hír, mivel ez egy új terápiás módszerre utal az AUD kezelésében” - nyilatkozta Rong Xu, a tanulmány első szerzője.

“Valós életből származó (real-world) bizonyítékokat gyűjtöttünk az év elején bejelentett két korábbi tanulmányunkhoz hasonló módon, amelyekben már kimutattuk, hogy a szemaglutid asszociációt mutat az öngyilkossági gondolatok csökkenésével, márciusban pedig azt is bizonyítottuk, hogy a szemaglutid a kannabisz-abúzus gyakoriságának és kiújulásának csökkenésével is összefüggésbe hozható.”

A fentiekhez hasonló eredményt hoztak a most lefolytatott vizsgálatok is, amelyben a kutatók mintegy 600 ezer 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteg elektronikus egészségügyi nyilvántartását tekintették át, és az alkoholfogyasztási zavar alacsonyabb gyakoriságát mutatták ki a szemaglutiddal kezelt betegek körében.

“Bár az eredmények kétségtelenül ígéretesek, és előzetes bizonyítékot szolgáltatnak a szemaglutid potenciális előnyeiről az AUD esetében a valós populációkban, azonban további randomizált klinikai vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy klinikailag is alátámaszthassuk az AUD indikációban történő alkalmazását" - fejtette ki Pamela Davis, a tanulmány társszerzője.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study finds semaglutide associated with reduction in incidence and recurrence of alcohol-use disorder

Associations of semaglutide with incidence and recurrence of alcohol use disorder in real-world population

Irodalmi hivatkozás:

William Wang et al, Associations of semaglutide with incidence and recurrence of alcohol use disorder in real-world population, Nature Communications (2024). DOI: 10.1038/s41467-024-48780-6

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.