hirdetés

Amerikai orvosok petíciója a karanténért

Az amerikai klinikusok nemzeti karantén elrendeléséért petíciót nyújtottak be.

hirdetés

Az Egyesült Államok gyakorló orvosai nemzeti karantén azonnali elrendeléséért folyamodnak a szövetségi hatóságokhoz, mert mint azt Kína és Dél-Korea példája is mutatja, ily módon csillapítható a COVID-19 járvány terjedése. Ilyen szövetségi akció nélkül az életük, a kollégáik, a betegeik, a családjuk élete fokozott kockázatnak van kitéve.

A karantén elrendelésére való felszólítás mellett a Change.org website-on megjelent petíció felhívja az Egyesült Államok vezetőit, hogy adjanak utasítást az egészségügyi dolgozók személyes védelmét szolgáló felszerelések sürgős előállítására és szétosztására, továbbá tegyék széleskörűvé a vírus-tesztekhez való hozzáférést is (ez azóta meg is történt, még a biztosítással nem rendelkezők számára is hozzáférhető a teszt). A petíciót az első 12 órában 40.000-ren írták alá, cikkünk írásakor már 94.000-nél tartott az aláírók száma. A petíciót egy nem politizáló egészségügyi Facebook csoport kezdeményezte a vírus keleti parttól a nyugati partig történő szóródásának lassítása, az egészségügyi személyzet megfelelő személyi védőfelszerelésekkel való ellátása, és a vírus-tesztek kiterjedt használata érdekében.

Dr. Jessica McIntyre (Elliot Hospital in Manchester, New Hampshire) elmondta, hogy az akciót a múlt pénteken azért kezdeményezték, mert a klinikusok számára nem biztosítottak elegendő információt a járványról. A Medscape Medical News-nak adott interjújában azt is elmondta, hogy „láttuk, hogy mi történik az USA más államaiban. Ráadásul a saját államunk protokollja napról napra változott, és egyébként is több információra volt szükségünk.” A Facebook csoport beindulását segítő, de neve elhallgatását kérő Illinois állambeli családorvosnő pedig azt nyilatkozta, hogy „ami az eredményeket illeti, nyilvánvalóan Dél-Korea az egyik szupersztár, de arra törekszünk, hogy az USA-ban még ezeket az eredményeket túl is szárnyaljuk – ha egy hónappal ezelőtt elkezdtük volna a vírus-próbákat akkor most talán nem lenne szükség az országos karanténra sem."

A szöuli National Public Radio nevű adó március 13.-án jelentette, hogy Dél-Koreában (pontosabban a a kb. 51 millió lakosú Koreai Köztársaságban) egymillió lakosonként 3600 vírus-tesztet végeztek, miközben ugyanekkor az USA-ban csak 5 ilyen vírus-teszt történt. Ha megnézzük, hogy Olaszország most hogy áll, és összehasonlítjuk az amerikai állapotokkal, akkor azt látjuk, hogy az USÁ-ban, Olaszországgal ellentétben az intenzív terápiás osztályok (ICU) jelenleg még nem túlterheltek, de néhány héten belül az olaszországihoz hasonló katasztrófa helyzet várható. Létfontosságú lenne a járvány időbeli késleltetése , a fertőzés exponenciális terjedésének megelőzése (flatten the curve).

A Harvard University biostatisztikusa Dr. Xihong Lin kiszámította, hogy ha a globális járvány epicentrumának számító kínai Wuhanban az egészségügyi hatóságok lezárták volna a várost, akkor csökkent volna az egy fertőzöttről átvitt fertőzések száma: 3,8 személy helyett egy fertőzött csak 1,25 további személyt fertőzött volna meg, és ez szignifikánsan lelassította volna járványt. A petíció aláírói szerint épp ezért nem kérdéses, hogy az USA-ban ezt kell tenni.

Három nappal a petíció megjelenése után több mint 80.000 egészségügyi dolgozó, orvos, asszisztens, gyakorló ápolónő, aneszteziológus asszisztens csatlakozott a felhíváshoz. Dr. David Janssen családorvos (Sioux Center, Iowa) is arról panaszkodott, hogy a televíziós csatornák számos esetben átpolitizált információkat közölnek, és miközben folyamatosan COVID-19 problémájával kell foglalkozni, többnyire csak a többi egészségügyi ellátótól juthatunk pontos és megbízható információhoz.

A COVID-19 US Physicians/APP Facebook csoportban 20 önkéntes moderátor rendezi az új koronavírusról szóló híreket, és ad tanácsot a kérdezőknek a vírus elleni védekezés módszereiről.

 Források:

1. Osterweil N. Clinicians petition government for national quarantine. Medscape Medical News. March 18, 2020.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.