hirdetés

Antikolinerg szerek és az idősek elesése

Több kutató szerint az antikolinerg gyógyszerek kognitív hatásai hozzájárulhatnak az idősek eleséseihez.

hirdetés

„A többváltozós elemzés azt mutatta, hogy a gyógyszerek antikolinerg hatása következtében romlik az egyensúlyozás és a járás képessége, és ezek növelhetik az elesés kockázatát” – nyilatkozta dr. Maw Pin Tan (Malajai Egyetem, Kuala Lumpur, Malájzia) a Reutersnek. Ezért azt javasolja, hogy ha a betegek elestek, meg kell vizsgálni, hogy szedtek-e ilyen szert, és ha igen, el kell gondolkodni azon, melyiket lehet közülük elhagyni vagy másra cserélni, hisz még az enyhe antikolinerg hatású szerek is növelik a súlyos elesések kockázatát.

Dr. Tan megaállapításait arra a retrospektív esetkontrollos vizsgálatra alapozza, amelyet munkatársaival 428,  a Malaysian Falls Assessment and Intervention Trialban (MyFAIT) résztvevő 65 éves vagy idősebb, közösségben élő beteg bevonásával végeztek.

A megelőző 12 hónap alatt összesen 263-an estek el legalább kétszer, vagy csak egyszer úgy, hogy komolyabban megsérültek; 165-en egyszer sem estek el, s ezért ők alkották a kontroll csoportot.

Az elesők idősebbek voltak (átlagos különbség: 3,2 év; p=0,0001), szignifikánsan több társbetegségük volt, és szignifikánsan többféle gyógyszert szedtek.

Nem volt meglepő, hogy az egyensúly és a járás mérőszámai előre jelezték az elesés kockázatát. Egy időre történő felállás és járás tesztben például több elesőnek volt 13,5 mp-es vagy hosszabb időtartam az eredménye (esélyhányados [OR, odds ratio]: 2,4; p=0,0001), és emellett az elesőkben a funkcionális elérési teszt legfeljebb 18 cm  volt (OR: 2,8; p=0,0001).

Az elesők közül 75-nek (28,5%) és a kontrollok közül 29-nek (17,6%) volt 1 vagy nagyobb az Antikolinerg Kognitív Megterhelés (ACB, Anticholinergic Cognitive Burden) pontszáma; ez is szignifikáns kockázati tényezője volt az eleséseknek (OR: 1,8, p=0,01).

Az ACB skálán az 1-es pontszám azt jelenti, hogy in vitro bizonyíték van arra, hogy egy kémiai anyag antagonista hatást fejt ki a muszkarinreceptorokon. A 2-es pontszám jelentése az, hogy a szakirodalom, az orvos információi vagy szakértői vélemény alapján bizonyíték van a klinikai antikolinerg hatásra. A 3-as pontszám pedig azt jelenti, hogy a szakirodalom, szakértői vélemény vagy az orvos információi alapján a gyógyszer delíriumot okozhat.

A vizsgálatban nem találtak szignifikáns összefüggést az ACB pontszám legalább 1-es értéke és a kézszorítás erőssége, a vérnyomás, illetve az ortosztatikus hipotónia között.

Az antikolinerg kognitív megterhelés legalább 1-es pontszáma és az elesések közötti kapcsolat már nem volt szignifikáns akkor, ha korrigálták az eredményeket az időzített felállás és járás, valamint a funkcionális elérés tesztek értékével. E tesztek eredménye és az elesések között azonban szignifikáns maradt az összefüggés akkor is, ha az elemzés során figyelembe vették az életkort, a nemet és a társbetegségek számát.

„Azt már tudjuk, hogy az antikolinerg mellékhatással rendelkező gyógyszerek az idősekben növelik az elesés kockázatát. Ez a vizsgálat arra akart fényt deríteni, hogy mi ennek a hatásnak a mechanizmusa” – mondta dr. Colleen Christmas gerontológus (Johns Hopkins Egyetem, Baltimore, USA), aki nem vett részt a vizsgálatban.

Dr. Christmas megjegyezte, hogy a szerzők nem korrigálták az eredményeket olyan fontos társbetegségekre nézve, amelyek a gyógyszereléstől függetlenül befolyásolják az egyensúlyt (pl. diabétesz, érbetegség, hallási és vizuális károsodás). Nem végeztek ilyen korrekciót a stroke-ra, a perifériás neuropátiára és a neurodegeneratív betegségekre nézve sem, pedig ezeknek jelentős hatásuk van az elesésekre – tette hozzá.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.