hirdetés

Átfogó emlőrákszűrés

Az átfogó emlőrákszűrő programnak a klinikai emlővizsgálaton és a mammográfián kívül a kockázat becslésére is ki kell terjednie. A fokozottan veszélyeztetett asszonyoknak egyéni kockázatuk szerinti, személyre szóló mammográfiás szűrővizsgálati és prevenciós programban kell részt venniük. A közleményben a szerzők a kockázati tényezőket, a szűrési módszereket és az egyéni kockázat becslését elemzik, és azt is taglalják, hogy ezek segítségével hogyan lehet minél korábbi, minél inkább gyógyítható stádiumban kiszűrni a daganatokat.

Az Egyesült Államokban az emlőrák a bőrrák után a nők második leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú elváltozása. A 2001. évben körülbelül 192200 új invazív emlőrákot diagnosztizáltak, és 40200 nő halt meg e betegség következtében.1 A nők között csak a tüdőrák okoz az emlőráknál több daganatos halálesetet.

Az emlőrák előfordulási aránya az elmúlt 20 évben nőtt. Bár a jelenség részben a termékenységi szokások megváltozására (pl. későbbi gyermekszülés, kevesebb gyermek) vezethető vissza, a növekedés elsősorban a tünetmentes nők kisméretű, korai stádiumú rosszindulatú daganatait nagyobb számban felderítő széles körű mammográfiás szűrés következménye. A Surveillance, Epidemiology and End Results Program2 adatai szerint a 2,0 cm-nél kisebb átmérőjű daganatok előfordulási aránya 1980 és 1987 között több mint kétszeresére nőtt, a 3,0 cm-nél nagyobb tumorok aránya pedig 27%-kal csökkent. Különösen az in situ emlődaganatok előfordulási aránya nőtt látványosan az elmúlt 25 évben. Az in situ ductalis carcinoma életkor szerint korrigált előfordulási arányának éves növekedése 17,5% volt 1983 és 1992 között.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Kim Cardenas, MD - Kelly Frisch, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.