hirdetés

Atogepant a migrénes gyógyszer-túlhasználat ellen

Az atogepant alkalmazásával megelőzhető a krónikus migrénben szenvedő betegek fájdalomcsillapító-túlhasználatából eredő rebound fejfájása.

hirdetés

Egy 3. fázisú, 12 hetes, randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálat alcsoport-elemzésének eredményei azt mutatták, hogy az orális kalcitonin gén-rokon peptid (CGRP) receptor antagonista atogepant hatékony a gyógyszeres túlhasználathoz kapcsolódó rebound fejfájás megelőzésében krónikus migrénben (CM) szenvedő betegeknél. Az atogepanttal kezelt résztvevők körében akár 62%-kal csökkent az akut gyógyszeres túlhasználat.

Dr. Peter Goadsby (King's College, London, Anglia) és munkatársainak a Neurology című szakfolyóiratban június online megjelent eredményei () alapján az atogepant kezelés potenciálisan csökkentheti a rebound fejfájás kialakulásának kockázatát a fájdalomcsillapítók használatának csökkentése révén.

Hatékony megelőzésre van szükség

A migrén akut kezelése enyhítheti a tüneteket és az azok okozta tehetetlenséget, de fokozott adagolásuk e gyógyszerek túlhasználatát eredményezheti. A vizsgálók az akut gyógyszeres túlhasználatot állapítottak meg, ha a beteg az egyszerű fájdalomcsillapítókat havonta több, mint 15 napon keresztül szedi, vagy triptánok, ergoták, opioidok vagy azok kombinációit, illetve más gyógyszereket havonta több, mint 10 napon keresztül szedi. A migrénes betegek körében igen gyakori a fájdalomcsillapító gyógyszerek túlhasználata, hisz megpróbálják kezelni a gyakran legyengítő tüneteket. A gyógyszeres túlhasználat azonban további fejfájáshoz, úgynevezett rebound fejfájáshoz vezethet, ezért hatékonyabb megelőző kezelésekre van szükség.

Az atogepantot felnőttek migrénjének megelőzésére fejlesztették ki. A 3. fázisú PROGRESS vizsgálatban a 12 hetes időtartam során a placebóhoz képest jelentősen csökkentette a havi migrénes napokat.

A vizsgálat új alcsoport-elemzése során azt vizsgálták, hogy az atogepant mennyire hatékony és biztonságos a placebóhoz képest a krónikus migrénben szenvedő, gyógyszeres túlhasználatot mutató illetve a gyógyszert nem túlhasználó résztvevők esetében.

A résztvevők (átlagéletkor 42,1 év; 87,6% nők) random módon naponta kétszer 30 mg atogepantot (n = 253), vagy naponta egyszer 60 mg atogepantot (n = 256), vagy placebót (n = 240) kaptak. Az alapdemográfiai és klinikai jellemzők pedig minden kezelési ágban hasonlóak voltak. Összesen 66,2%-uk felelt meg a kiindulási akut gyógyszer-túlhasználati kritériumoknak.

A résztvevőket arra kérték, hogy egy elektronikus naplóban rögzítsék a migrénes és fejfájásos tapasztalataikat.

Hatékonyság és biztonságosság

A résztvevőknek mindkét atogepant-csoportban kevesebb havi fejfájásnapjuk volt, mint a placebocsoport résztvevőinek, a legkisebb négyzetes átlagos különbség (LSMD, least squares mean difference) -2,7 (95% CI, -4,0 -1,4) volt napi 2x 30 mg atogepantot szedő, és -1,9 (95% CI, -3,2 -0,6) az napi 1x 60 mg atogepantot szedő csoportban.

A havi fejfájásos napok szintén csökkentek mindkét kezelési csoportban, az LSMD -2,8 (95% CI, -4,0 -1,5), illetve -2,1 (95% CI, -3,3 -0,8) volt. Az átlagos akut gyógyszerhasználati napok mindkét kezelési csoportban alacsonyabbak voltak, az LSMD-k -2,8 (95% CI, -4,1 -1,6) és -2,6 (95% CI, -3,9 -1,3) értékkel. A résztvevők nagyobb hányada érte el a havi fejfájásos napok ≥ 50%-os csökkenését az napi 2x 30 mg atogepant (esélyhányados [OR], 2,5; 95% CI, 1,5-4,0) és a napi 1x 60 mg atogepant (OR, 2,3; 95% CI, 1,4-3,7) alkalmazásával.

Figyelemre méltó, hogy az akut gyógyszer-túlhasználat az atogepanttal kezeltek esetén 52,1-61,9%-kal, a placebocsoportban 38,3%-kal csökkent. Hasonló eredményeket figyeltek meg az akut gyógyszer-túlhasználatot nem mutató alcsoportban is.

A kezeléssel járó mellékhatásokat a napi kétszer 30 mg atogepanttal kezelt résztvevők 55,8%-a, az napi egyszer 60 mg atogepantot szedő résztvevők 66,1%-a és a placebóval kezelt résztvevők 48,5%-a jelentett az akut gyógyszer-túlhasználatot mutató alcsoportban, és hasonló volt a mellékhatás jelentési arány  a gyógyszer-túlhasználatot nem mutatók alcsoportjában.

 

A vizsgálat egyik korlátozó tényezője a migrénről és a fejfájásról készült önbevallásos elektronikus naplók esetleges pontatlansága. Ennek ellenére az eredmények azt mutatták, hogy az atogepant „hatékony és biztonságos” megelőző kezelés a krónikus migrénben szenvedő betegek számára, tekintet nélkül arra, hogy az akut gyógyszer-túlhasználók, vagy a gyógyszer túlhasználatot nem mutatók közé tartoztak-e.

 

A vizsgálatot az AbbVie finanszírozta, és részt vett a vizsgálat tervezésében, a kutatásban, az elemzésben, az adatgyűjtésben, az adatok értelmezésében, a felülvizsgálatban és a publikáció jóváhagyásában.

 

Forrás:

Goadsby PJ, Friedman DI, Holle-Lee D et al: Efficacy of Atogepant in Chronic Migraine With and Without Acute Medication Overuse in the Randomized, Double-Blind, Phase 3 PROGRESS Trial Neurology July 23, 2024 issue 103 (2) https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000209584

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.