hirdetés

Áttörés a rák immunterápiájában

A rák immunterápiájának lehetőségei robbanásszerűen nőnek, és igen jelentős eredmény, hogy a Bristol-Myers Squibb gyógyszergyár két hatóanyagával sikerült az eddigi 10-15%-osnál nagyobb mértékű objektív válaszadást (javulást) elérni.

hirdetés

2012 nyarán jött a hír, hogy Fázis I vizsgálatokban két kísérletes molekula, a BMS-936558 (nivolumab) és a BMS-936559 három különféle daganatos sejtvonalban példátlan időtartamú javulást hozott létre, ezért Bristol-Myers Squibb gyár közvetlenül Fázis III vizsgálatot indítását javasolta tüdőrákban, melanomában és vesesejtes rákban. A kezelés lényege, hogy egy monoklonális antitesttel neutralizálják a tumorban a programozott sejthalál 1 (PD-1) fehérjét, és a társult partner-fehérjét (PD-L1). A PD-1 gátlása a NEJM-ben 2012. június 2.-án megjelent szerkesztőségi közlemény szerint a „rákterápia következő arcvonala”. A Dr. Antoni Ribas (Jonsson Comprehensive Cancer Center, University California, Los Angeles) szerint az új immunkezelés képes áttörni az eddigi 10-15%-os válaszadási plafont. Ez a „plafon” már három évtizede max. 15% körül mozog, és ezt az értéket egyik rákellenes immunterápia sem volt képes meghaladni – és ezt is csak komoly toxicitás árán. A PD-1 és a PD-L1 blokkolására kialakított antitestek által elért eredmény „valószínűleg az immunoterápia új viszonyítási alapja lesz” – jelentette ki Dr. Ribas.

A PD-1-et blokkoló BMS-936558 kódjelű, injiciálható antitesttel végzett vizsgálatba 296 előrehaladott daganatos beteget vettek be, és legalább 6 hónapig kezelték őket. Az objektív válaszok meglepően magasak voltak: a 94 melanomás betegből 26-nál (28%), vesesejtes rákban a 33 betegből 9-nél (27%), a 76 nem-kissejtes tüdőrákos (NSCLS-s) betegből 14-nél (18%) láttak objektív választ. A válaszok igen tartósak voltak, a 31 hosszan követett betegből 20-nál egy évnél is tovább tartottak – fejtette ki Dr. Suzanne Topalian (John Hopkins University School of Medicine in Baltimore, Maryland), a vizsgálat vezető szerzője. Meglepő volt, hogy a kezelés mind a laphám, mind a nem laphám szövettanú NSCLC-ben hatásos volt, holott ezek a daganatok eddig semmilyen immunkezelésre nem reagáltak. Ez az ismert onkológus szaktekintély, dr. Sunil Verma (Toronto, Kanada) szerint is igen fontos újdonság. A BMS-936559 kódjelű kísérleti anyag a PD-L1-nek nevezett partner-molekulát blokkolta, a fentihez hasonló eredménnyel.

Immunohisztokémiával a tumorokban biomarkert kerestek, és úgy találták, hogy a PD-L1 pozitív daganatok 36%-a válaszolt a BMS-936558 kezelésre, míg a PD-L1 negatívok közül egy sem.

Nem az első olyan anyagokról van szó, melyek blokkolják az immunrendszer tumorsejtek által „eltérített” ellenőrző pontját. A citotoxikus T-limfocitával társult 4 antigén (CTLA4) blokkolása ipilimumabbal (Yervoy) javított az áttétes melanoma túlélésén, de a 10-15%-os eredmény mellett 20-30%-ban jelentős autoimmun- vagy gyulladásos mellékhatások árán. Az anti-PD-1 antitest mellett Grade 3-4 mellékhatás 14%-ban fordult elő (3 halálos kimenetelű volt), míg az anti-PD-L1 antitest 207 betegéből csak 9%-nál volt megfigyelhető a kezelés okozta toxikus mellékhatás.

A 2013-as ASCO-n 10 poszteren szerepelt a nivolumab. Ott hangzott el, hogy a nivolumab (a BMS-936558) 107, súlyosan előkezelt, progrediáló melanomás betegből 33-nál (31%) ért el legalább egyharmados tumorcsökkenést. Ez Dr. Sznol (Yale Cancer Center in New Haven, Connecticut) szerint áttörést jelent a melanoma és valószínűleg más szolid daganatok kezelésében is. A tekintélyes Dr. Guiseppe Giaconne (Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center, Washington, DC) véleménye az, hogy a nivolumab és a többi, az „immun checkpoint” blokádját okozó kísérletes anyag határozottan javítja az előrehaladott melanomás betegek túlélését (a betegek 61%-a 1 évnél tovább élt, átlagban 16,8 hónapot). Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy csak egyetlen komplett remisszió volt megfigyelhető, márpedig a részleges remisszió nem egyenlő a gyógyulással. Bár sok betegnél (82%) kialakult valamilyen mellékhatás, de Grade 3-4 mellékhatás csak 21%-ban jelent meg (lymphopenia, fáradtság, emelkedett lipáz, hasmenés, endokrin elváltozások, hepatitis).

Egy egészen új, 2014 nyarán kelt hír szerint Japánban nem reszekálható melanoma eseteiben befogadásra került a nivolumab, Opdivo néven (Bristol-Myers Squibb licenc alapján Ono Pharmaceutical), és remélhetően hamar felkerül a nemzeti egészségbiztosító árlistájára is, hogy a Japánban csak nagyritkán előforduló eseteket térítésmentesen lehessen majd kezelni. Az USA-ban a cég melanomára, NSCLC-re és vesesejtes rákra szeretné megkapni az FDA hozzájárulását, de igen érdekes törekvés lehet a nivolumab bevezetése Hodgkin-lymphoma – autológ őssejt transzplantáció és brentuximab kezelés utáni progressziójában is.

A rák immunterápiájának lehetőségei robbanásszerűen nőnek, csakúgy, mint a piacok: míg 2012-ben kb. 1,1 milliárd US Dollár volt a forgalom, addig 2022-re már vélhetően 9,0 milliárd USD lesz. Számos innovatív gyártó dolgozik új immunterápiás szerek létrehozásán (pl. Bristol-Myers Squibb: lirilumab, a Merck & Co: pembrolizumab, Roche/Genentech/Chugai: MPDL-3280A, az AstraZeneca/MedImmune: MED14736, stb.).

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. The New England Journal of Medicine

2. The New England Journal of Medicine

3. The New England Journal of Medicine

4. Medscape Medical News

5. Medscape Medical News

6. Medscape Medical News   

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.