hirdetés

Az Alzheimer-kór korai jelei kimutathatók a liquorból

Feltehetően az immunrendszer is szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában, amit az is mutat, hogy évekkel a betegség megjelenése előtt gyulladásos fehérje jelenik meg a liquorban.

hirdetés

Mind ez ideig keveset tudtunk arról, hogy az immunrendszer milyen szerepet játszik az Alzheimer-betegség létrejöttében. Müncheni kutatók most azt találták, hogy a betegségre való hajlam megléte esetén már a demencia válható kialakulása előtt akár hét évvel is korai immunválasz észlelhető a később megbetegedők agyában.

Az eredmények azt mutatják, hogy Alzheimer-betegség eseteiben az agyban zajló gyulladásos folyamat gyorsan halad előre, és a demencia prekurzorának tekinthető. A gyulladásos folyamatnak megfelelő immunválaszok a liquor egyik fehérjéjének kimutatásával vizsgálhatók, ami lehetőséget nyújt a betegség progressziójának nyomonkövetésére. A vizsgálat eredményeit a Science Translational Medicine című lapban tették közzé.

A dr. Christian Haass és dr. Michael Ewers vezetette munkacsoport az agyi immunválasz erősödését mutatta ki a liquorban lévő TREM2 fehérje detektálása alapján. Az agyi mikroglia által termelt TREM2 szintje alapján az aktivitásra következtethetünk. Az Alzheimer-betegség örökletes formáiban a demencia kialakulásának időpontja meglehetősen pontosan előre jelezhetú. Ennek ismeretében a szakemberek akár évekkel a tünetek megjelenése előtt figyelemmel kísérhetik a TREM2-szintek emelkedését.

A mikroglia aktivitását nem az Alzheimer-betegségben ugyancsak kialakuló plakkoknak nevezett amiloid depozitumok serkentik, hanem az agyi sejtek pusztulása. A mikrogliának protektív funkciója lehet, ami azonban leáll, ahogyan a betegség előrehalad. Ennek ismeretében reménykeltő lehet olyan szerek keresése, amelyek képesek fokozni a mikroglia aktivitását.

A vizsgálatba 127 olyan személyt vontak be, akinél genetikai hajlam állt fenn Alzheimer-betegség kialakulására. A résztvevők átlagéletkora 40 év volt, nagy többségük nem mutatta demencia jeleit, vagy csak enyhe kognitív károsodásban szenvedett. A vizsgálat az egész világra kiterjedő úgynevezett DIAN (Dominantly Inherited Alzheimer Network) projekt részét képezte.

Dr. Ewers szerint nagyon sok a hasonlóság az Alzheimer-betegség örökletes formája és az úgynevezett sporadikus variáns között, ami jóval gyakrabban fordul elő. A TREM2 ennél fogva biomarkerként lehet használható az immunaktivitás nyomonkövetésében az Alzheimer-betegség progressziója során, függetlenül attól, hogy genetikai eredetű esetről van-e szó vagy sem. A TREM2 ugyanakkor terápiás markerként is szolgálhat a gyógyszeres kezelésre adott válasz monitorozásában, aminek felderítésére természetesen jövőben további vizsgálatok szókségesek.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.