hirdetés

Az amerikaiak többsége megbízik orvosában

Egy 70 oldalas nagy felmérés azt tanusítja, hogy a legtöbb megkérdezett amerikai állampolgár bízik orvosában - és csak kevés fenntartása van vele szemben.

hirdetés

A 2019. augusztus 2-án a Washington D.C. székhelyű nonprofit, pártsemleges Pew Reasearch Center kiadványában megjelent tanulmány szerint a megkérdezettek csaknem háromnegyede (74%-a) pozitívan vélekedik az orvosokról, de a bizalom nem terjed ki az esetleges tévedésekre, érdekellentétekre, illetve az orvoslás átláthatóságára. (Válaszadási arányok: többnyire pozitív 74%, egyik sem 18%, inkább negatív 8%). A kutatók találomra kiválasztott 4464 amerikai felnőtt véleményét értékelték 2019 januárjában. A kérdések a tudományos kutatások három nagy területét érintették: orvoslás, táplálkozás és környezet.

A táplálkozással kapcsolatban a dietetikusokban jobban bíznak, mint a táplálkozástudományi kutatókban, az iparral való esetleges kapcsolat okán. A környezetvédelemben dolgozó szakértők felé is bizalommal viseltetnek az amerikai polgárok, de bizalmuk függ attól, mely pártra szavaznak. A lakosság 84%-ának meglehetősen bízik („fair amount’) a katonai tudományok művelőiben. A gyógyítás területén a gyakorló orvosokban nagyobb a bizalmuk, mint a kutatásokat végzőkben. A tanulmányt vezető szerző, Dr. Cary Funk (a Pew Research Center tudományos igazgatója és szociális kutatója) elmondta, hogy az orvosokba és a dietetikusokba vetett bizalom kimagaslik a többi közül. Ugyanakkor a doktornő kifejtette azt is a Medscape Medical News-nak, hogy „kiterjedt szkepticizmus észlelhető a tudományos tisztességgel szemben”. A gyakorló orvosok nagyobb megbecsülésnek örvendenek, mint a kutatók, mégpedig azért, mert az amerikaiak 57%-a szerint az orvosok idejük nagy részét a betegek állapotának jobbítására fordítják, míg a kutató orvosok csak 35%-ban teszik ezt.

A megkérdezett amerikai polgárok 57%-a azt válaszolta, hogy az orvosok legjobb tudásuk szerint látják el a betegeiket, 49%-uk azt tartja, hogy az orvosaik jó diagnózisokat és kezelési javaslatokat adnak, és a válaszadók csaknem fele (48%) úgy véli, hogy az ő orvosaik minden esetben, vagy legalábbis legtöbbször tisztességes és megfelelő kezelést szolgáltatnak. Véleményük szerint a kutatóorvosoknak csak 32%-a tárgyalja meg a leleteket kielégítő aprólékossággal betegeivel. A bizalom erősíthető azáltal, ha a beteg független szakértőt is megkérdezhet, így un. második véleményt („second opinion”) is figyelembe vehet.

Annak ellenére, hogy a résztvevők nagyjából pozitívan értékelik orvosaik működését és rátermettségét, ha az átláthatóság és tisztesség került szóba, a válaszok szkeptikusabbá válnak: a válaszadók mindössze 15%-a gondolta úgy, hogy orvosaik és az ipar közötti kapcsolatok átláthatók, és csak 12%-uk vallotta úgy, hogy orvosaik elismerik esetleges tévedésüket és vállalják is érte a felelősséget. Az amerikai feketék és a spanyolok a fehér bőrű lakosoknál jóval nagyobb valószínűséggel gondolják azt, hogy az orvosok kisebb hibákat vagy akár súlyos tévedéseket is elkövethetnek (71%, 63% és 43% az előző sorrendben). Valamivel több republikánus (77%) szemléletű állampolgár áll pozitívan az orvoshoz, mint demokrata (73%), de a demokraták a republikánusoknál jobban bíznak a tudósok objektivitásában és a tudományos módszerekben. Az 50 év fölötti válaszadók inkább bíznak az orvosokban, mint az 50 alattiak (56% vs 42% mondta azt, hogy elégedett a diagnózissal és a kezeléssel). A válaszadók 80%-a nem hiszi, hogy orvosaik egy kevéssé, vagy egyáltalán szembe néznének tévedéseik következményével.

Dr. Robert J. Blendon (közegészségtan professzor, Harvard T.H. Chan School of Public Health, Boston, Massachusetts), - aki társaival 2014-ben átfogó tanulmányt jelentetett meg a New England Journal of Medicine-ben - szerint az állampolgárok saját orvosaikban többnyire megbíznak, orvosaikat jónak tartják, de ez nem jelenti azt, hogy a nemzeti egészségüggyel elégedettek lennének.

Veszélyt jelent az egész népegészségügy számára, ha a betegek bizalmatlanok orvosukkal szemben, mert az dr. Blendon szerint akár oda is vezethet, hogy az állampolgárok nem fogják követni a prevenciós és terápiás előírásokat. Egy jó példa erre a tavasszal kialakult amerikai kanyaró-járvány, mely lényegében abból indult ki, hogy az orvosi eljárásokba és ajánlásokba vetett lakossági bizalom megingott. Dr. Blendon megjegyezte, hogy a bizalom újbóli megerősítéséhez „tisztán kell kezelni az esetleges orvosi tévedéseket és ki kell zárni az egészségügyi iparral való összefüggéseket.”

Forrás:
1. Medscape Medical News 
2. Pew Research Center
3. N Engl J Med

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.