hirdetés

Az antibiotikumok adagja gyakran túl alacsony a hemodializált betegekben

A Clevelandi Klinika intenzív osztályán folyamatos veno-venózus hemodialízisben (CVVHD) részesülő betegek mintegy 20%-ában túl alacsony volt az antibiotikumok dózisa.

hirdetés

A CVVHD mesterségesen javítja a kreatinin clearence-t; a klinika irányelvei szerint ilyenkor kompenzációképpen növelni kell az antibiotikumok dózisát. Ez nem történt meg minden esetben a Clevelandi Klinika 42 betegénél, és másutt is ez a helyzet – mondta Marianna Fedorenko, PharmD, farmakológiai rezidens, a kutatás vezetője.

A klinika azóta már beépített egy figyelmeztetést az elektronikus egészségügyi adatbázisba, amely figyelmezteti a gyógyszert felíró orvosokat, hogy a betegen CVVHD-t végeznek.

A hibát valószínűleg a rossz kommunikáció okozta. Az intenzív osztály stresszes légkörében a rezidensek, a nefrológusok és a gyakornokok feltehetően nem tudták, amikor gyógyszert rendeltek a betegnek vagy megváltoztatták a dózist, hogy a beteg CVVHD-n van. „A dialízis során számos alkalommal döntően fontos a kommunikáció. Ezek a betegek több figyelmet igényelnek, mint sok más intenzív osztályos beteg” – mondta dr. Fedorenko.

A betegek többségének veseelégtelensége volt, és presszorokat kaptak s mechanikusan lélegeztették őket; jelentős részük valószínűleg szeptikus állapotban volt. A vizsgálók először 24 órás intenzív osztályos tartózkodás után nézték meg, hogy mennyi antibiotikumot kapnak. A vancomycint és az aminoglikozidokat – amelyek adagját a vérszinttől függően kell beállítani – kizárták a vizsgálatból.

A 42 beteg összesen 209 napig kapott antimikróbás szereket; volt, amelyik több antibiotikumot is kapott. A medián CVVHD áramlási sebesség 26 ml/kg/óra volt. A vizsgálat ideje alatt a betegek mintegy fele meghalt. Összesen a 209 nap 78%-ában (163 nap) tettek eleget a Clevelandi Klinika irányelveinek megfelelő antibiotikum adagolásnak, a többi napon a szükségesnél kisebb dózist alkalmaztak.

Ez különösen a ciprofloxacin, az ampicillin/sulbactam és a meropenem esetében volt probléma. Kevesebb baj volt a Zosynnal (piperacillin/tazobactam), dr. Fedorenko szerint azért, mert az orvosoknak több tapasztalatuk van ezzel a gyógyszerrel.

A problémát 20 óra (medián érték) alatt vették észre és korrigálták, de egyes betegek a CVVHD alatt végig kisebb dózist kaptak.

A hibák a munkanapokon voltak gyakoribbak. „Valószínűbb, hogy a betegek ezeken a napokon kezdik el a CVVHD-t, s ilyenkor gyakoribbak a hibák – ez a hipotézisem” – mondta dr. Fedorenko.

Forrás: Internal Medicine News

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.