hirdetés

Az antidepresszánsok szívvédő hatása a visszájára fordulhat

Ha volt valaha olyan vizsgálat, amely meggyőzően igazolta, hogy a depresszió – a szívinfarktus utáni is – krónikus, relapszáló betegség, amely tartós fenntartó kezelést igényel, az a COPES vizsgálat (Collaborative Psychosocial Evaluation Studies) volt.

hirdetés

A COPES egy randomizált, prospektív, egyszeresen vak vizsgálat volt, amelybe olyan betegeket vontak be, akiknek egy akut miokardiális infarktus után perzisztáló depresszív tüneteik voltak. A betegek egyik fele 6 hónapon át antidepresszáns terápiában részesült, másik felük csak a szokásos ellátásban. Hat hónappal a randomizáció után a kezelt csoport depressziós pontszámai szignifikánsan alacsonyabbak voltak, mint a másik csoportéi, s emellett a kezelt csoportban látványos mértékben csökkent a halálból, a szívinfarktusból és az instabil anginából álló kombinált végpont.

Ez a jó hír. A COPES eredményét, miszerint a hatékony antidepresszáns kezelés csökkenti a kardiális események ismétlődésének valószínűségét, mindenki örömmel fogadta.

És most jöjjön a rossz hír. A COPES résztvevőit összesen 2 éven át követték, s az derült ki, hogy a szívvédő hatás nem marad fenn. A 6. hónap és a 2. év között egy visszacsapás-szerű jelenség mutatkozott, aminek eredményeként a 2. év végére a kumulatív kardiális események arányát tekintve már gyakorlatilag nem volt különbség az antidepresszív terápiát kapó és a másik csoport között. Erről dr. Sigin Ye számolt be az Amerikai Kardiológiai Kollégium éves találkozóján.

„A depresszió egy relapszáló, remittáló krónikus betegség, és a szívinfarktus utáni antidepresszív terápia hatása idővel csökken. A további vizsgálatainknak arra kell irányulniuk, hogy a depresszíós, szívinfarktuson átesett betegekben miként őrizhető meg hosszú távon a rövid ideig tartó antidepresszáns kezelés hatása” – mondta dr. Ye, a New York-i Columbia Egyetem kardiológusa.

Egy interjú során elmagyarázta, hogy a fenti célt nem lesz nehéz elérni. A COPES vizsgálatban az antidepresszáns kezelés fő formája az ún. problémamegoldó terápia volt, amit telefonon át vagy az internet segítségével is lehet alkalmazni, s így a terápiás ülések hosszú távon is olcsók lehetnek.

A COPES vizsgálatba 157 olyan beteget vontak be, akiknek szívinfarktusuk, majd ez után perzisztáló depresszív tüneteik voltak. Ez utóbbit a Beck Depressziós Kérdőívvel állapították meg – a betegeket akkor tekintették tartósan depressziósnak, ha a pontszámuk mind az első kórházba kerülésükkor, mind 3 hónap múlva legalább 10 volt. Random módon választották ki azokat, akik problémamegoldó terápia és/vagy gyógyszer formájában antidepresszáns kezelést kaptak; a terápiát 8 hetenként újraértékelték és – ha szükséges volt – módosították. A szokásos ellátásban részesülő csoport családorvosainak és kardiológusainak a kutatók egy levelet írtak, amelyben tájékoztatták őket arról, hogy betegeiknek kifejezett depresszív tüneteik vannak.

A problémamegoldó terápia egy rövid, protokoll szerinti kezelés, amelynek során a beteget megtanítják arra, hogy hogyan kezelje pszichoszociális problémáit. Eredetileg az IMPACT vizsgálat (Improving Mood-Promoting Access to Collaborative Treatment) céljára dolgozták ki. A COPES vizsgálatban a betegeknek heti egy egyéni terápiás ülésük volt, amelyet egy pszichiáter vagy egy mentális egészségügyi szakember vezetett, s amely 30–45 percig tartott.

A kezelt csoport betegeinek háromnegyede a problémamegoldó terápiát választotta, 20%-uk a gyógyszerelést és a többiek mindkettőt. A 6 hónap elteltével nem volt több problémamegoldó terápiás ülés, és a beteg saját orvosára bízták, hogy folytatja-e az antidepresszáns adását.

A 6 hónapos kezelés alatt a kezelt csoportban 3, míg a kontroll csoportban 11 jelentős kardiális esemény fordult elő. A 6. hónap és a 2. év vége között viszont a kezelt csoportból 2 személy meghalt és 9-en akut szívinfarktus vagy instabil angina miatt kórházba kerültek, szemben a kontroll csoporttal, amelyben csak 1 haláleset volt és 2 kórházba kerülés. Azaz, a 2 év alatt összesen 14 esemény fordult elő mindkét csoportban.

Másképp fogalmazva, a kezelés 6 hónapja alatt a kezelt csoportban 77%-kal kisebb volt a jelentős kardiális események kockázata, mint a kontroll csoportban, de utána 3,4-szer nagyobb lett.

Forrás: Internal Medicine News

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.