hirdetés

Az anya depressziója öregíti a gyereket

A súlyosan depressziós anyák kisgyerekeiben nagyobb valószínűséggel rövidebbek a fehérvérsejtek telomérái, és viselkedési problémáik vannak.

hirdetés

 „A gyermekeket érő pszichológiai hatások vizsgálatakor az iskolai teljesítményt és a többi gyerekkel való kapcsolatokat elemezzük, de kevéssé gondolunk arra, hogy a viselkedési problémák sejtszinten is hathatnak” – mondta a kutatásokat vezető dr. Janet Wojcicki, PhD (University of California, San Francisco [UCSF], USA).

A pszichológiai stressz és a depresszió felnőttekben - talán az oxidatív stresszorok tartós hatása miatt - rövidebb telomérákkal jár együtt. A telomerák rövidülésében megnyilvánuló káros hatás kapcsolatban áll a krónikus betegségekkel és a gyulladásos folyamatokkal, és a sejtszintű öregedést jelzi.

A vizsgálatot a Translational Psychiatry június 16-i online száma közölte.

Az anya depressziója növeli a gyermekben a későbbi depresszió és a viselkedési problémák kockázatát, és a spanyol ajkú gyerekekben nagyobb ez a kockázat. A kutatók ezért a spanyol ajkú gyerekek két olyan longitudinális kohorszát vizsgálták, akikben nagy volt a kövérség és az anyagcserezavar kockázata, s elemezték, hogy milyen kapcsolat áll fenn az anya mentális állapota és a gyermek etetése, illetve kövérsége és a telomérák hossza között.

A kutatók egy viszonylag homogén csoportban, kis jövedelmű családokban élő 108 négy éves és 92 öt éves latino gyermekben és édesanyjukban mérték a fehérvérsejtek teloméráinak hosszát. A gyerekeket születésükkor választották ki két San Francisco-i kórházban.

A gyerekek édesanyjának esetleges depresszióját szülés előtt és után , a gyerekek viselkedési zavarait, köztük az ellenkező-dacos viselkedést 3, 4 és 5 éves korban mérték fel.

Azoknak a gyerekeknek, akikre az ellenkező-dacos viselkedés volt jellemző a három  felmérés legalább egyikén, mintegy 450 bázispárral rövidebbek voltak a teloméráik, mint azokban, akik nem mutatták ezt a viselkedést (p <0,01).

A 4 és 5 éves kori rövidebb telomérahossz független prediktorai a 3, 4 vagy 5 éves korban mutatkozó ellenkező-dacos viselkedés (B = –359,25, 95%-os konfidencia intervallum [CI]: 633,84–84,66, p = 0,01), 3 éves korban az anya súlyos depressziója (B = –363,99, 95% CI: 651,24–746,74, p =0,01), az anya teloméráinak rövidebb volta (B = 502,92, 95% CI: 189,21–816,63) és az apa fiatalabb kora a gyermek születésekor (B = 24,63, 95% CI: 1,14–48,12).

„Vizsgálatunk elsőként mutatta ki az anya súlyos depressziója és az ellenkező-dacos viselkedés kapcsolatát a telomérák rövidebb voltával óvodáskorban. Ez az eredmény azonban még nem indokolja, hogy a gyerekek rendszeres tesztelését javasoljuk” – mondta dr. Wojcicki.

 

Forrás: Medscape

 

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.