hirdetés

Az aromatázgátlók okozta ízületi fájdalmak csökkentése

Egy új retrospektív analízis szerint az aromatázgátlókat szedő túlsúlyos emlőrákos nők ízületi fájdalmait az omega-3 zsírsavak jelentősen csökkentik.

hirdetés

A hír nagyon bíztató, hiszen az aromatázgátlók meghosszabbítják a posztmenopauzális, hormon-pozitív emlőrákos betegek meghosszabbító aromatázgátlók gyakran igen kifejezett ízületi fájdalmakhoz vezetnek, s emiatt a betegek sokszor megszakítják a kezelést, mondta el az ASCO 2018-as találkozóján a vizsgálatot vezető Dr. Sherry Shen (Columbia University Medical Center in New York City).

Az új eredmények a SWOG S0927-es vizsgálat "post hoc” analíziséből származnak. A SWOG S0927-es vizsgálat során az aromatázgátlókat (AI) szedő nőknek a gyógyszer mellé fél éven át omega-3 zsírsavakat, vagy placebót adtak, de az arthralgiás fájdalom tekintetében nem mutatkozott eltérés a két csoport között. Ugyanakkor a nagyobb testtömegű nőbetegeknél már különbséget lehetett gyanítani, ezért egy új feldolgozást indítottak.

A post hoc analízisben a 249 nőbeteget testtömegük szerint két csoportba sorolták: a 30-nál alacsonyabb a BMI-jűek (139 nőbeteg, 56%), és 30 fölött volt a BMI-jűek (110 beteg, 44%). A 30-nál magasabb BMI-vel rendelkező nőbetegeknél a napi egyszeri omega-3 zsírsav hozzáadásával 24 hét alatt a legerősebb fájdalom mértékét kifejező Brief Pain Inventory (BPI) 2,89 ponttal csökkent, míg a placebót kapók csoportjában ez a csökkenés csak 1,49 pont volt (P= 0,02). A 30-nál kisebb BMI-jű asszonyoknál szintén jelentősen különbözött a fájdalom mértéke az omega-3 és a placebo csoportok között (P=0,40, interakciós P=0,05). Az ízület-specifikus fájdalom viszont csak a 30-nál magasabb BMI-vel rendelkező, tehát túlsúlyos nők körében csökkent a 24 hetes omega-3 szupplementáció hatására a placebóhoz képest (0,98 vs 0,48, p=0,05), az alacsonyabb BMI mellett szinte semmi változás nem volt észlelhető (0,57 vs 0,50, P=0,80).

Jelenleg a nem szteroid gyulladásgátló gyógyszereket használjuk ízületi fájdalmak esetén, de kevés adat szól hatásosságuk mellett, és nem elhanyagolható a gasztrointesztinális és renális toxicitásuk. Az omega-3 zsírsavak alkalmazása csak az egyik lehetséges mód a fájdalom mérséklésére. Olcsó, könnyű beszerezni, igen kevés mellékhatása van, így kedvezőbb a jelenleg rendelkezésünkre álló arthralgia elleni gyógymódoknál (gyakorlás, akupunktura, a szelektív szerotonin visszavétel gátló duloxetin).

A halolaj-kiegészítők szedése magas BMI-jű betegek számára egyébként is javasolható: csökkentik a leukociták kemotaxisát, a reaktív oxigén-gyökök keletkezését, a keringő gyulladásos citokinek mennyiségét, mindezek révén hozzájárulnak az ízületi fájdalmak enyhüléséhez. Mivel a kövérség az arthralgia egyik kockázati faktora, ezért számukra minden lehetséges fájdalom enyhítő gyógymódot fel kell ajánlani: „a kövér betegek ízületei nagy mechanikai terhelésnek vannak kitéve, növekszik a csontjaik tömörsége és merevsége, mely a porcok károsodásához vezet. Ráadásul a kövér betegekben magasabb szinten áll a szisztémás gyulladás, nagyobb a keringő leptin és a gyulladásos citokinek (pl. az interleukin 1, vagy a tumor nekrózis faktor alfa) mennyisége, melyek mind az ízületek helyi gyulladásához vezetnek. Az omega-3 zsírsavak ezeket a szisztémás gyulladásos komponenseket célozzák meg”.

Egy második vizsgálat eredményei alapján a kutatók arról számoltak be, hogy emlőrákos túlélőkben a naponta nagy dózisban adott omega-6 zsírsav (szójaolaj) hatásosabban csökkenti a fájdalmakat, mint a naponta adott , kis vagy nagy dózisú omega-3 zsírsav (halolaj). A vak elrendezésű, fázis II vizsgálatban 108 olyan emlőrákos beteget vontak be, akik aromatázgátlókat vagy tamoxifent szedtek. A kutatók mérték a BPI-t a kezelés indításakor és 6 hét múlva. A legerősebb fájdalom tekintetében nem alakult ki különbség a kezelési csoportok között, de a vizsgálatot vezető Dr. Luke Joseph Peppone (University of Rochester Medical Center in New York) szerint a fájdalom a nagy dózisú omega-3-at kapók körében jobban csökkent.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > ASCO 2018

2. American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2018

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.