hirdetés

Az energiaital-fogyasztás és a vényköteles stimulánsok

Újabb bizonyítékok láttak napvilágot az energiaital fogyasztás kockázatosságáról, mely szerint gyakori fogyasztásuk összefüggést mutat a vényköteles stimuláló szerek nem megengedett használatával.

hirdetés

Az Egyesült Államok középnyugati államainak graduális és posztgraduális egyetemi hallgatói körében 6 egyetemen végeztek online anonim felmérést energiaital- és vényköteles stimulánsok (legális illetve nem megengedett) használatáról.  A kutatási eredményeket az AMERSA hivatalos lapjában, a Substance Abuse-ban publikálták.

A begyűjtött adatok alapján az energiaitalokat és vényköteles stimulánsokat használó hallgatók között 0,15-0,50-ig terjed annak a becsült valószínűsége, hogy valaki nem megengedetten használja a stimulánsokat. Ha az elmúlt 30 napban nem fogyasztott energiaitalt, akkor 0,15, ha igen, akkor az energiaitallal telt napok számától függően ez a valószínűség egészen 0,50-ig terjed. Az eredmények azt mutatják, hogy a nem megengedett stimulánsok használatának valószínűsége szignifikánsan növekedett minden olyan nappal, amikor az adott személy energiaitalt fogyasztott. Az adatokból az is kitűnik, hogy azok, akik vényköteles stimulánsokat szednek gyakrabban és nagyobb mennyiségben fogyasztanak energiaitalokat. Továbbá minden tanuló, aki érvényes vénnyel rendelkezett valamilyen stimulánsra, arról számolt be, hogy vegyíti az energiaitalokat a gyógyszerrel.

A kamaszokban és fiatal felnőttekben stimulánsoktól való függőség alakulhat ki a rájuk nehezedő nyomás, a megnövekedett energiaital fogyasztás, a vényköteles gyógyszerek könnyebb elérhetősége és a stimulánsok által okozott eufórikus hatás miatt. Az energiaital fogyasztásnak neurológiai hatásai, a megnövekedett dopamin és szerotonin szint miatt hasonlóak, mint amiket a vényköteles stimulánsok okoznak. Az energiaitalok összetevői, a koffein, taurin, inositol és yohimbin hidroklorid nem csupán a koncentrációnkat, de a motivációnkat, a gondolkodásmódunkat, az érzelmeinket és a teljesítményünket is befolyásolják. 

A cikk az energiaitalok összetevőinek neurológiai hatásait, illetve ezen termékek vényköteles stimulánsokkal vagy antidepresszánsokkal történő keverésének veszélyeit is taglalja. Kiemeli például a ginzenget, amit nem szabad a fenti gyógyszerekkel keverni, szerotonin-szindróma, mániás állapot kialakulásának kockázata miatt.

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.