hirdetés

Az epidermális növekedésifaktor-receptor gátlása fej-nyaki rákban – több ismeret, de még több kérdés

  A fej-nyaki laphámsejtes carcinoma (HNSCC, head and neck squamous cell cancer) olyan malignus elváltozás, amelynél ideálisnak tűnik az epidermális növekedésifaktor- receptor (EGFR, epidermal growth factor receptor) gátlásán alapuló terápiák – ellenanyagok vagy kis molekulatömegű tirozin-kináz (TK, tyrosine kinase) gátlók – alkalmazása. Az EGFR-protein a tumorok több mint 90%- ában magasabb szinten expresszálódik, mint az ép szövetekben, és e fokozott expresszió kedvezőtlen prognózist von maga után. Azok a preklinikai modellekből származó adatok, amelyek az EGFR-gátlók fenti két osztályának legalábbis additív hatását igazolják cisplatinnal kombinálva, a kombinációs terápia alkalmazásának jogosultságát támasztják alá. Az eddigi tanulmányok rekurrens HNSCC-esetekben vizsgálták a cetuximab hatékonyságát cisplatinnal és platina + fluorouracil (FU) kombinációval együtt adva, kiújulás esetén elsőként választott szerként és platinaszármazékokra refrakter betegek kezelésére, míg a kis molekulatömegű TK-inhibitorokat monoterápiában tesztelték második vagy harmadik vonalbeli kezelésre. Kiújuló betegségben egyelőre nincs megfelelő protokoll az EGFR-gátlók palliatív adagolásának optimális időzítésére. Az HNSCC elvi előnye, hogy a tumor könnyen hozzáférhető biopsziás mintavételre, ami könnyebbé teheti a molekuláris célzott terápiák EGFR-től távol eső jelátviteli utakra gyakorolt feltételezett hatásainak tanulmányozását. Összehasonlító szöveti vizsgálatokra van szükség az EGFR-jelátviteli utak tumorbiológiában betöltött szerepének jobb megértéséhez, illetve olyan prediktív markerek azonosításához, melyek segítséget nyújthatnak a költséges terápiákra várhatóan reagáló betegek körének optimális kiválasztásához. A Journal of Clinical Oncology némi betekintést ad e kérdésekbe, egy analízis pedig az EGFR-ellenanyag-terápiával kiegészített sugárkezelés (RT, radiotherapy) életminőségre gyakorolt hatását tárgyalja.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Arlene A. Forastiere, Department of Oncology, Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, MD, Barbara A. Burtness, Fox Chase Cancer Center, Philadelphia, PA
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.