hirdetés

Az erdőtűz füstje szívmegállást okozhat

A nyári meleg végén mind több helyen gyullad meg az erdő. Ausztráliában az erdőtűz okozta légszennyezés a kardiovaszkuláris betegségek gyakoriságának növekedésével járt, a korosodó férfiak csoportjában kiváltképp a hirtelen szívhalál fordult elő mind többször.

hirdetés

Földünk klímaváltozása hozzájárul az erdőtüzek terjedéséhez, melyek visszafordíthatatlan károkat okoznak a természetben, az épített környezetben és nemegyszer emberéletekben is. A nemzetközi statisztika szerint átlagosan évente 50 millió hektár erdő ég el. Ausztráliában rendszeresen előfordulnak ilyen természeti katasztrófák: ez történt 2006 decembere és 2007 januárja között is.

Victoria tartomány egyik legkorábban alapított egyeteme, a Monash University szervezte azt a munkacsoportot, amelyik az összegyűjtött dokumentumok alapján áttekintette a tűzvész egészségügyi következményeit. A tanulmányt a Journal of the American Heart Association közölte.

Anjali Haikerwal és munkatársai emlékeztetnek arra, hogy a két hónapos füsttenger igen távoli városokat is elért, és a légszennyezés legveszélyesebb elemeinek szintje mindvégig meghaladta a veszélyes értéket. Kiemelten foglalkoznak a finom, 2,5 mikrométernél apróbb szemcseméretű (PM2,5) szennyezéssel, mert ez a frakció olyan méretű, hogy lejut az alveolusokba. Porszemnél kisebb részecskéi az emberi szem számára láthatatlanok. A dolgozat idézi az American Heart Association véleményét, mely szerint a 2,5 mikrométernél kisebb légszennyező részecskék már az eddigi adatok szerint is kardiovaszkuláris kockázati tényezőnek számítanak.

A kutatók az erdőtüzes hónapok PM2.5-légkoncentrációjára vonatkozó adatokat gyűjtötték össze. Azt találták, hogy ha a szennyező részecskék koncentrációja 2 nap alatt a hőmérsékletet és a humiditást figyelembe véve a 25. percentilisről a 75. percentilisre nőtt, akkor a kritikus időszakban a kórházon kívüli hirtelen, váratlan szívhalál esetek 6,98%-kal gyakrabban fordultak elő, mint a szokásos átlag. A 65 évesnél idősebb férfiak esetében különösen jelentős volt ez a növekedés. Ugyanakkor heveny kardiovaszkuláris események a sürgősségi kardiológiai osztályokon 2,07%-kal sűrűbben jelentkeztek. Ilyen jellegű kórházi betegfelvételre 1,86%-kal többször került sor – ez is fokozottan vonatkozott a 65 évesnél idősebb korcsoportra, ezen belül elsősorban a nőkre.

„Ezek a megfigyelések az akut kardiovaszkuláris események fokozott veszélyét jelzik, ezért föl kell hívni mindenki figyelmét: ha erdőtűz esetén, a füst terjedése közben vagy után bármilyen kardiális panaszt tapasztal, késedelem nélkül forduljon orvoshoz” – hangsúlyozta a vizsgálat vezetője.

Dr. Haikerwal és munkatársai ara is figyeltek, hogy a nyilvántartásokban szereplő adatok nagyrészt városokban elhelyezett levegőmonitorokból származnak. A kutatók modellezés útján egész Victoria állam területére vonatkozóan adatokat nyertek a légszennyezés, a füst időszakára. Számítások szerint a PM2.5 légkoncentrációja a tűzvész időszakában átlagosan 100 mg/m3 érték körül mozgott, ami négyszerese az ausztráliai egynapos megengedhető értéknek.

A vizsgálat eredményei alapján a konklúzióban leírják: a férfiak és a nők közötti különbség magyarázata további munkát igényel. Feltétlenül új levegőtisztasági standard értékekre van szükség, javítást igényel az egészségügyi szervezés infrastruktúrája is, és erdőtűz föllobbanásakor nem szabad késlekedni a tájékoztatással, az orvosi tanácsadás megszervezésével sem.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.