hirdetés

Az ibrutinib és az idealisib nemsokára Európában is elérhető lesz

Két új célzott szer, amelyek valószínűleg megváltoztatják a krónikus limfocitás leukémia (CLL) kezelésének egész paradigmáját, nemsokára eljut Európába is.

hirdetés

Az ibrutinibet (Imbruvica, Janssen) és az idealisibet (Zydelig, Gilead) júliusi találkozóján jóváhagyásra javasolta az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) Gyógyászati Készítmények Embereknek Bizottsága (CHMP).

Mindkét gyógyszert olyan felnőtt CLL-es betegeknek ajánlják, akik korábban már legalább egy kezelésen átestek, valamint elsővonalbeli terápiaként azoknak, akik specifikus genetikai mutációjuk miatt nem kaphatnak kemoimmunoterápiát. Javasolják még mindkét szert bizonyos limfómák kezelésére, bár a két gyógyszernek más-más az indikációja.

Az ibrutinib alkalmazását felnőtt betegek olyan köpenysejtes limfómájának kezelésére javasolják, amely korábbi kezelések után kiújult vagy nem reagál másféle kezelésekre. Az ibrutinib ebben az indikációban árva gyógyszer; a köpenysejtes limfóma nagyon ritka ráktípus, az Európai Unióban mintegy 15 000 embert érint. Mint az EMA megjegyezte, nincs standard kezelése abban az esetben, ha kiújul vagy nem reagál a kezelésekre.

Az idealisibet olyan follikuláris limfómás felnőtt betegeknek ajánlják, akik 2 korábbi kezelésre nem reagáltak.

Az indikációk hasonlók, mint az Egyesült Államokban, ahol februárban hagyták jóvá az ibrutinib használatát CLL, és 2013. novemberében köpenysejtes limfóma esetén, s az idealisibet csak néhány napja a CLL és a limfóma kezelésére.

Mindkét gyógyszert izgalommal fogadták a hematológiai rosszindulatú folyamatokat kezelő szakértők, és azt remélik, hogy ezek az orális szerek végül helyettesíthetik a CLL kemoterápiáját. Ugyan jelenleg olyan betegek kapják ezeket, akiknél a kemoterápia után is tovább haladt előre a betegség (azaz másodvonalbeli gyógyszerek), de e két gyógyszer hatásossága és tolerálhatósága olyan mély benyomást tett a klinikai vizsgálatokban résztvevő kutatókra, hogy lelkesen ki akarják próbálni elsővonalbeli kezelésként is őket, s ezek a vizsgálatok már folyamatban vannak.

Mint az EMA megemlítette, ez a két gyógyszer másféleképpen hat, mint a korábbiak. Az ibrutinibnak a rendellenes B-sejtek elleni hatásmechanizmusa teljesen újszerű: blokkolja a Bruton-féle tirozinkináz enzimet, amely fontos szerepet játszik a B-sejtek növekedésében, migrációjában és túlélésében. Az idealisib egy másik enzim, a PI3K-delta hatását blokkolja, amely szintén a fehérvérsejtek növekedésére, migrációjára és túlélésére hat.

Az EMA azt is közölte, hogy a CHMP ajánlása még csak egy közbülső lépés; az ajánlást most az Európai Bizottsághoz fogják küldeni, s ez dönt afelől, hogy forgalmazhatók-e a gyógyszerek az Európai Unióban.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.