hirdetés

Az octreotid LAR hatása a tumor növekedésére áttétes neuroendokrin középbél- (mesenteron) daganatok esetében – placebokontrollos, kettős vak, prospektív véletlen besorolásos vizsgálat

  Célkitűzés 
  A szomatosztatin-analógokat a tünetek enyhítésére adják gastroenteropancreaticus neuroendokrin tumorok (NET) esetében. Egyelőre nem tisztázott egyértelműen, hogy a szomatosztatin- analógok képesek-e gátolni a jól differenciált metasztatikus NET növekedését. Placebokontrollos, kettős vak, IIIB fázisú vizsgálatunkba jól differenciált metasztatikus középbél-NETben szenvedő betegeket vontunk be annak a hipotézisnek a tesztelésére, hogy az octreotid LAR képes-e meghosszabbítani a progresszióig, illetve a halálig eltelt időtartamot. 
  
  Betegek és módszerek 
  Korábban még nem kezelt betegek véletlen besorolás szerint placebót vagy octreotid LAR-t (30 mg im.) kaptak havonta egyszer, egészen a progresszió jelentkezéséig vagy a halál bekövetkeztéig. A tumor progresszióját választottuk elsődleges hatásossági végpontnak. Másodlagos végpontnak tekintettük a túlélési időt és a tumorválaszt. A beszámoló alapját 85 beteg adatai képezték, akik közül 67 beteg esetében következett be tumorprogresszió, 16 beteg pedig meghalt a tervezett köztes elemzés időpontjáig.   

  Eredmények 
  A daganat progressziójáig eltelt idő mediánértéke a placebocsoportban 14,3 hónapnak, az octreotid LAR-csoportban 6 hónapnak adódott (kockázati arány [HR, hazard ratio] = 0,34; 95% CI, 0,20–0,59; p = 0,000072). Hat hónapos kezelést követően az octreotid LAR-csoport 66,7%-ánál, a placebocsoport 37,2%-ánál észleltük a kórfolyamat stabilizálódását. A válaszreakció nem különbözött attól függően, hogy a tumor funkcionálisan aktív vagy inaktív volt. A legkedvezőbb hatás azokban az esetekben jelentkezett, ahol a hepatikus tumorterhelés csekély volt, illetve a primer tumor reszekcióra került. Az octreotid LAR-csoportban 7, míg a placebocsoportban 9 haláleset fordult elő. A teljes túlélésre vonatkozó HR 0,81-nak (95% CI, 0,30–2,18) adódott.   

  Következtetések 
  Az octreotid LAR a funkcionálisan aktív és inaktív metasztatikus középbél-NET esetében egyaránt jelentős mértékben meghosszabbította a progresszióig eltelt időt a placebóhoz képest. A halálesetek csekély száma miatt a túlélésre vonatkozó elemzés nem bizonyító erejű.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.