hirdetés

Az új hepatitisz C kezelések hatása

A hepatitisz C vírus (HCV) elleni új antivirális gyógyszerek gyors kifejlesztése és a rövid, interferonmentes és nemsokára ribavirinmentes, 90% fölötti tartós vírusválaszt elérő kezelések folytán azt jósolják, hogy a HCV-t ki fogják irtani.

hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint világszerte több mint 185 millió ember (a népesség 2,8%-a) HCV-vel fertőzött; ezek közül 130–170 milliónak krónikus fertőzése van, és évente 350 000-en halnak bele a HCV okozta májcirrózisba és májrákba. A HCV prevalenciája régiónként változó: 1,2% és 3,8% között van. Bár a HCV a hepatocelluláris karcinóma (HCC) leggyakoribb oka, és a májátültetésé is Észak-Amerikában, Nyugat-Európában és Japánban, a betegség sokkal elterjedtebb a világ más részein, ahol kevés figyelmet fordítanak rá. A HCV becsült prevalenciája Közép-Ázsiában, Kelet-Ázsiában és az észak-afrikai/közel-keleti régiókban a legnagyobb; ezek közül is kiemelkedik Egyiptom, ahol 15%-os a prevalencia.

A HCV-nek hét genotípusa van (1–7) és számos altípusa, s ezek különböző gyakorisággal fordulnak elő a világ különböző részein. Világszerte az 1b genotípus a leggyakoribb, de az Egyesült Államokban az 1a, Indiában és Pakisztánban a 3-as, Egyiptomban a 4-es genotípus a legelterjedtebb. A HCV genotípusa nagyban meghatározza az interferon (IFN) kezelésre és egyes direkt vírusellenes hatású (DAA, direct-acting antiviral agent) szerekre adott választ. A genotípusnak a májbetegség progressziójában is szerepe van, például a 3-as genotípus a májcirrózis gyorsabb progresszióját okozza.

A kezeletlen, krónikus HCV fertőzés májcirrózist, májelégtelenséget és HCC-t okozhat. Húsz év alatt a cirrózis kockázata 5%–30%, és a HCC-é évente 2%–4%. A májkárosítás mellett a HCV számos extrahepatikus betegség kialakulását is elősegíti, például a diabéteszét, a glomerulonefritiszét, a B-sejtes limfómákét és a kevert krioglobulinémiáét. Kimutatták, hogy a HCV kezelése hatására létrejövő tartós vírusválasz (SVR, sustained virological response) javítja az életminőséget, visszafordítja a májcirrózist, csökkenti a HCC előfordulását és a máj eredetű és a teljes halálozást.

Mostanáig a HCV standard kezelése a pegilált interferon (PEG-IFN) és a ribavirin kombinációja volt. A 2-es és a 3-as genotípusú HCV esetén ezzel 24 hét alatt 65%–75%-os SVR-t lehetett elérni, de 1-es genotípus esetén az SVR még 48 hetes kezelés mellett is csak mintegy 45% volt. (A 4-es, 5-ös és 6-os genotípus terápiájakor közbülső SVR értékeket mértek.)

A PEG-IFN és a ribavirin kezelés hatását számos tényező módosíthatja, s ezek közül a legtöbbet az interleukin (IL)28B és az IFNλ3 promoter régiójának polimorfizmusával foglalkoztak. Egy kedvező IL28B genotípus például többszörösére növelheti a kezelés kiváltotta SVR-t az 1-es genotípus esetében. A kedvező genotípusok előfordulása is régiónként változó; ennek tudható be, hogy Japánban és Tajvanban nagyobb SVR-ről számoltak be.

Két évtizednyi intenzív kutatás után most a HCV kezelés új korszakába léptünk: az várható, hogy az elkövetkező 4–5 év mindegyikében új HCV-ellenes gyógyszereket fognak engedélyezni a nyugati országokban.

2011-ben már forgalomba hoztak két DAA-t, a telaprevirt és a boceprevirt a HCV 1-es genotípusa ellen. Ha a PEG-IFN és a ribavirin mellett ezek egyikét is adják a betegeknek, az SVR 67%–75%-ra nő, azonban a terápia bonyolult, és gyakoriak az olykor súlyos mellékhatások. Egy vizsgálatban a betegek 40%-ában súlyos nemkívánatos hatások, és 6,4%-ukban súlyos szövődmények (veszélyes fertőzés, a máj dekompenzációja, halál) alakultak ki.

2013 vége felé két másik DAA-t – a simeprevirt [proteázgátló] és a sofosbuvirt [nukleotid polimeráz gátló] – engedélyezett az USA Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatósága (FDA), s az utóbbit az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) is. Egy éven belül várhatólag újabb DAA-kat engedélyez az FDA és az EMA, nevezetesen a faldaprevirt [proteázgátló] és a daclatasvirt [NS5A gátló], amelyeket lehet a PEG-IFN-nel és a ribavirinnel kombinációban alkalmazni, de IFN-mentesen is. Egy előzetes fázis 3 vizsgálatban, amelyben 1-es genotípusú HCV-vel fertőzött betegek vettek részt, egy 12 hetes sofosbuvir és ledipasvir [NS5A gátló] kúra után – amely mellé  betegek egy részének ribavirint is adtak, más részüknek nem – az SVR 96%-os volt, mind a korábban nem kezelt, mind a kezelt személyek körében, még kompenzált cirrózis esetén is. Hasonlóan nagy volt az SVR értéke nem cirrotikus betegekben egy 12 hetes ABT-450/r [proteázgátló ritonavirrel], ABT-267 [NS5A gátló] ABT-333 [nem-nukleozid polimeráz gátló] és ribavirin kúra után.

Ezek alapján ésszerű optimizmusnak látszik azt gondolni, hogy 5 éven belül több IFN-mentes, 8–12 hétig alkalmazott terápia lesz majd, amelyekkel 95%-osnál nagyobb SVR érték érhető el a HCV betegek széles körében. Szemben az IFN alapú kezelésekkel, az IFN-mentes terápiák várhatóan a világ minden részén ugyanolyan hatásosak lesznek, feltéve, hogy ugyanolyan a HCV genotípusa, a májbetegség stádiuma és a kezelési előzmények. E kezelések egyszerűsége és a nemkívánatos hatások ritkasága nagyban javítja az adherenciát és megkönnyíti a monitorozást; gyógyszer-gyógyszer interakciók és nemkívánatos hatások mindazonáltal előfordulhatnak egyes terápiáknál.

Az IFN-mentes kezelések lehetővé teszik majd, hogy kezelni lehessen azokat a betegeket is, akiket eddig orvosi vagy pszichiátriai ellenjavallatok miatt nem lehetett, vagy nem tolerálták az IFN-t. Az SVR értéke azonban egyes betegpopulációkban – például a cirrotikusokban és a HCV 1a és 3-as genotípusa esetén – még így is alacsonyabb marad egyes DAA-k alkalmazásakor. Még fontosabb, hogy több betegcsoportot elhanyagoltak, mivel a fejlett országokban a gyógyszerfejlesztés és a klinikai vizsgálatok a piac igényeitől függnek. Egyes betegpopulációkkal kapcsolatban vagy nem állnak rendelkezésre adatok, vagy csak nagyon kevés. Ilyenek a HCV 5-ös, 6-os és 7-es genotípusával fertőzött személyek; azok, akiknek dekompenzált cirrózisuk van; a veseelégtelenségben szenvedők; valamint a máj- vagy egyéb transzplantáción átesettek. Egy másik elfelejtett csoport a gyermekeké. A becslések szerint évente több mint 5 millió újszülöttet fertőz meg HCV-vel fertőzött anyjuk, és nagy többségüknél ez csak felnőtt korukban derül ki, amikor már előrehaladott májbetegségük van.

 

Forrás: Gastroenterology

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.