hirdetés

Biológiai készítmények Bechterew-kórban

Az IL-17 gátló biológiai készítmények alkalmazásának hatásosságát befolyásoló génmutációt azonosítottak amerikai kutatók.

hirdetés

Az Annals of the Rheumatic Diseases folyóirat október számában jelent meg az Oregon Health & Science University kutatóinak cikke, amelyben a Bechterew-kór (spondylitis ankylopoetica, SA) kezelésében alkalmazott biológiai készítmények hatásosságát vizsgálva egy olyan génmutációra bukkantak, amelynek szűrése a jövőben elképzelhető, hogy kötelező lesz IL-17 gátlók felírása előtt.

“Ez az első olyan kutatás, amely kimutatta azt, hogy genetikai markerek segítségével meghatározható, hogy a Bechterew-kóros betegek milyen terápiában részesüljenek” - nyilatkozta a tanulmány szerzője, Ruth Napier az OHSU School of Medicine docense.

A Bechterew-kór a gerinc, az ízületek és a szalagok gyulladásával járó autoimmun eredetű betegség, amely fájdalmat és merevséget okoz. Súlyos esetekben a csigolyák összenövéséhez is vezethet, ami csökkenti a gerinc rugalmasságát, és állandó görnyedt testtartást eredményez. A tünetek gyakran az élet korai szakaszában, 17 és 45 éves kor között kezdődnek. A Bechterew-kórban szenvedőknél gyakran más autoimmun kórképek is jelen vannak, mint például krónikus szemgyulladás, gyulladásos bélbetegségek és pikkelysömör.

Az első vonalbeli kezelés általában vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, például a naproxén vagy az ibuprofen szedése. A következő lépések közé tartozhatnak a kortikoszteroid injekciók, egyes esetekben pedig az ízületpótló műtétek. A gyulladás megállítására vagy lassítására további lehetőséget jelentenek a biológiai készítmények, köztük az interleukin-17 (IL-17) gátlók, amelyek igen hatásosak, nagyon drágák, és az eddigi tapasztalatok szerint csak a betegek kb. 40%-ánál működnek. Ráadásul nem reagáló betegeknek adva jelentős mellékhatásokkal is járhat alkalmazásuk, ami a betegség súlyosbodásával is együtt járhat.

A spondylitis ankylopoetica kialakulása jelenlegi ismereteink szerint nem egyetlen okra vezethető vissza, több gén mutációjával is összefüggésbe hozható. A betegségben szenvedők 72%-ánál viszont kimutatható egy bizonyos mutációja a CARD9 génben. Ezért a mostani vizsgálatban a kutatócsoport első lépéseként génmódosított egér modellszervezetben kiütötte ezt a gént, majd kimutatták, hogy ezek az egerek nem lettek betegek, azaz a CARD9 gén mutációja a Bechterew-kór egyik fontos driverének tekinthető. Ezt követően a kutatócsoport a Veterans Affairs Program to Understand the Long-term Outcomes of Spondyloarthritis, azaz a PULSAR betegminta-nyilvántartásában elérhető vérmintákat kezdte elemezni. Megállapították, hogy a mutálódott CARD9 génnel rendelkező emberek vérében lényegesen magasabb volt az IL-17 fehérje koncentrációja, mint a normál génváltozatot hordozókéban. Ezek az új eredmények arra késztették Napiert és munkatársait, hogy feltételezzék, hogy a CARD9 mutációval rendelkező betegek azok, akik jól reagálnak az IL-17 gátló biológiai szerekre. Ha a további kutatási eredmények megerősítik ezt a feltételezést, nem kizárt, hogy az orvosok és az egészségügyi szolgáltatók kezébe egy olyan genetikai vizsgálat kerülhet, amellyel nagyobb valószínűséggel beazonosítható lesz, mely betegeknél működik majd hatásosan az IL-17 gátlókkal végzett terápia.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study identifies biomarker that could lead to better treatment for autoimmune disease

Card9/neutrophil signalling axis promotes IL-17A-mediated ankylosing spondylitis

Irodalmi hivatkozás:

Holly L Rosenzweig et al, Card9/neutrophil signalling axis promotes IL-17A-mediated ankylosing spondylitis, Annals of the Rheumatic Diseases (2023). DOI: 10.1136/ard-2022-223146

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.