hirdetés

CagA-pozitív Helicobacter pylori törzsek szerepe gastrooesophagealis reflux betegségben

Háttér és célok. A Helicobacter pylori gastrooesophagealis reflux betegségben betöltött szerepe nem tisztázott. Jelen vizsgálatunk célja a cagA-pozitív és -negatív H. pylori törzsek prevalenciájának megállapítása gastrooesophagealis reflux betegségben.
Módszerek. Összesen 108, dyspepsiás, peptikus fekélyes vagy erozív gastritises/ duodenitises beteget (50 férfi/58 nő; átlagéletkor 50,3 év) soroltunk két kategóriába. Az elsőbe a reflux nélküliek, a másikba a reflux oesophagitisesek kerültek. Utóbbi kórkép súlyosságát négyfokozatú skálán rögzítettük. Valamennyi esetünkben felső gasztrointesztinális endoszkópiát végeztünk antrumbiopsziával. A H. pylorit szövettani vizsgálattal, ureaz-teszttel és polimeráz láncreakcióval (PCR) mutattuk ki. A cagA státust a gyomorbiopsziás mintában PCR-rel határoztuk meg.
Eredmények. Refluxbetegek esetében a H. pylori fertőzés összprevalenciája 68,6%, nyelőcsőbetegség nélkül 70,2%-os volt (p=0,862). A két csoport között nem volt statisztikailag szignifikáns különbség a cagA-pozitív törzsekkel történt fertőződés vonatkozásában sem (31,4% illetve 40,4%, p=0,332). H. pylori fertőzés II–IV-es fokozatú reflux-oesophagitis esetén ritkább (36,4%), mint I. fokú oesophagitis mellett (77,5%) (p=0,009). A II–IV-es fokú reflux-oesophagitis esetén ritkább a cagA-pozitív H. pylori törzsek kolonizációja a gyomorban (0%), mint I. fokú oesophagitisben (40%) vagy a kontrollcsoportban (40,4%).
Következtetés. A gyomor H. pylori által történő kolonizációjának, különösen a cagA-pozitív törzsekkel való fertőződésnek, védő szerepe lehet a gastrooesophagealis reflux betegség súlyosabb formáival szemben.

European Journal of Gastroenterology & Hepatology 2004, 16:643–647

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Júlio C. Pereira-Lima, Daniela L. Marques, Lucas F. Pereira-Lima, Alexander P. Hornos és Claudia Rota
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.