hirdetés

Cikkreferátum

Válogatás érdekes cikkekből, melyek a nyomdai zárásunkat megelőző hónapban jelentős folyóiratokban jelentek meg, és amelyek a gasztroenterológia és hepatológia fontos eredményeiről számolnak be. 

  A primer biliáris cirrhosisos betegek immunreaktivitást mutatnak egy általánosan előforduló, xenobiotikumokat metabolizáló baktériummal szemben (Patients with primary biliary cirrhosis react against a ubiquitous xenobiotic- metabolizing bacterium)

Carlo Selmi, David L. Balkwill, Pietro Invernizzi, Aftab Ansari, Ross L. Coppel, Mauro Podda, Patrick S. Leung, Thomas P. Kenny, Judy Van De Water, Michael H. Nantz, Mark J. Kurth, M. Eric Gershwin

A primer biliáris cirrhosishoz (PBC) vezető folyamatok megindításában a feltételezések szerint szerepe lehet fertőzéseknek és környezeti tényezőknek. A közelmúltban írtak le egy általánosan előforduló mikroorganizmust, a Novosphingobium aromaticivoranst, mely különböző szerves anyagokat, köztük ösztrogéneket is képes metabolizálni. Lényeges, hogy e baktérium két fehérjéje homológiát mutat a piruvát-dehidrogenáz enzim E2 alegységével (PDC-E2). A N. aromaticivorans és az E. coli elleni immunreaktivitást összesen 97 PBC-s betegben, továbbá a betegek 46 közeli rokonában, 10 beteg házastársában és 195, a betegektől független egészséges személyben vizsgáltuk abszorbciós módszerrel, affinitás alapján történő tisztítással, és a PDC-E2 elleni monoklonális antitestek segítségével. A N. aromaticivorans jelenlétét 20 PBC-s beteg és 34 egészséges személy székletmintájából polimeráz láncreakcióval (PCR) vizsgáltuk. A korai PBC-s beteget is figyelembe véve az anti-PDC-E2 pozitív PBC-s betegek 100%-ának (77/77), az anti-BCOADC-E2 pozitív PBC-s betegek 33%-ának (1/3), és az antimitokondriális antitest negatív PBC-s betegek 12%-ának (2/17) a széruma reagált egymilliószoros hígításban a N. aromaticivorans két ismert, 47, illetve 50 kD tömegegységű lipoproteinjével.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.