hirdetés

Clostridium difficile okozta kardiomiopátia

Egy nemrég napvilágot látott esettanulmány azt mutatja be, hogy a stressz kardiomiopátia egyik okozati tényezője lehet a Clostridium difficile fertőzés.

hirdetés

A Takotsubo kardiomiopátia (TCM/stressz kardiomiopátia) típusosan fizikai vagy érzelmi megterhelés során jelentkező reverzibilis elváltozás, mely a bal kamra apikális részének tágulatával jár és akut koszorúsér szindróma klinikai képében jelentkezik – többnyire idősebb nőbetegek körében. Az állapotot elsőként 1990-ben Japánban írták le. Diagnosztikai kritériumai közé tartoznak az átmeneti hipo-, a-, vagy diszkinézia a bal kamra középső területén, mely társulhat apikális mozgászavarral (gyakran stressz következményeként), obstruktív koszorúsér betegség meglétének hiánya, új EKG elváltozások (ST eleváció vagy T hullám inverzió), vagy mérsékelt kardiogén biomarkerek szintjének emelkedése), valamint pheochromocytoma és myocarditis hiánya. Az akut koszorúsér szindróma klinikai képét mutató kórképek között prevalenciája mintegy 2,2%-ra tehető. A fizikai vagy lelki erőteljes megterhelésen túl etiológiai faktorai között sorolhatók a drogfogyasztás, hormonszint ingadozások, a tüdőbetegségek, szepszis vagy traumás sérülések.

Jelen esetbemutatás egy 65 éves nőbetegről szól, aki Clostridium difficile fertőzés okozta hasi fájdalom, láz és hasmenés miatt került kórházba. Felvételét követően erős retrosternális fájdalomról panaszkodott. EKG vizsgálata a mellkasi elvezetésekben ST-elevációs eltéréseket mutatott, kardiális biomarkerei (troponin-I, BNP) emelkedettek voltak, ugyanakkor az angiográfiai vizsgálat ép koszorúsereket ábrázolt. A szív ultrahangos vizsgálata apikális kamratágulatot jelzett, hiperkontraktilis bázissal és globális bal kamra hipokinezissel. Mellkasi röntgen felvétele és hepatobiliáris ultrahang vizsgálata nem mutatott elváltozást. A beteg konzervatív kezelést követően teljesen felépült; kórházi tartózkodásának 5. napjára EKG elváltozásai normalizálódtak és két hetes kontroll szívultrahangján ép szívüregek mutatkoztak.

A TCM élettani hátterében a két legelfogadottabb elmélet a katekolamin-toxicitás és mikrovaszkuláris funkciózavar. A klasszikus anaerob baktérium, a C. difficile jelenlétét korábban már összefüggésbe hozták a szimpatikus túlterheltséggel. Egy laboratóriumi kutatás igazolta, hogy a C. difficile által termelt nagy molekulasúlyú endotoxin-A hatására az intesztinális motoros aktivitás fokozódik és a TCM-re fogékony betegek magas endogén katekolamin szinttel rendelkeznek. Ezen elmélet szerint egyéb szimpatikus hiperaktivációval járó állapotok (akut pancreatitis, phaeochromocytoma, szubarachnoidális vérzés) is fokozhatják a TCM kialakulásának esélyét.

Jelen közlemény először számol be C. difficile fertőzés kapcsán kialakuló TCM-ról. A szerzők felhívják a figyelmet arra, hogy C. difficile fertőzés mellett jelentkező atípusos mellkasi fájdalom kapcsán mindenképpen gondoljunk a TCM lehetőségére.

 

Forrás: NAJMS

Dr. V-K. O.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.