hirdetés

Cochleáris implantátum demencia ellen is véd

A súlyosan nagyothallók és siketek hallásának javítására használt cochleáris implantátum segítségével nem csak a beteg kognitív funkciói, szociális kapcsolatai és közérzete javul, hanem késleltethető az időskori demencia kialakulása is. 

hirdetés

A szenzorineurális hallásvesztést a csiga belsejében lévő „szőrsejtek”, valamint a VIII. agyideg rostjainak károsodása okozza. A szenzorineurális hallásvesztés a WHO szerint világszerte a harmadik legismertebb fogyatékosság (Sprinzl), az Egyesült Államokban kb. 36 millió felnőtt szenved több-kevesebb halláskárosodásban. Az ilyen típusú halláskárosodás fokozatosan lép fel, az első észrevehető tünet kb. az élet ötödik-hatodik évtizedében jelenik meg, a hallásromlás az évek múlásával folyamatosan súlyosbodik és permanensen fennáll. Egyébként is, a hallásunkat jóval ritkábban kontrolláltatjuk, mint a szemünket, ennek következtében a betegkövetés sem igazán megbízható. A súlyosan nagyothallók és siketek hallásának javítására használt eljárás a cochleáris implantátum, mely tulajdonképpen a belső fülbe telepített elektróda és annak jelfogó egysége.

A JAMA Otolaryngology-ban 2015. március 12.-én online megjelent közleményben Dr. Isabelle Mosnier (Pitié-Salpétrière Hospital, Paris) fül-orr-gégész és munkatársai kifejtették, hogy a súlyosan halláskárosodott betegeknél a cochleáris implantátumok behelyezése után igen rövid időn belül javulnak a beteg kognitív funkciói, szociális kapcsolatai és ezzel a közérzete is, ebben a műtétet követő beszédtechnikai leckék is közrejátszanak. A vizsgálat egyértelműen igazolta, hogy az idős emberek hallásának rehabilitációja nagyon fontos, mert képes elodázni a demencia megjelenését és progresszióját is.

Dr. Mosnier szerint egyébként a cochleáris implantáció teljesen biztonságos beavatkozás, melynek nincs életkori korlátozása. Amennyiben a hallókészülékek már nem segítenek, azonnal fel kell ajánlani a betegeknek ezt a lehetőséget, hiszen a hallásvesztés a dementálódás fokozott veszélyével jár. A 65 év feletti betegeknél az enyhe, mérsékelt és súlyos hallásvesztés akár ötszörösére is emelheti a demencia kockázatát, bár a kognitív funkciók és a hallás összefüggését igen kevés tanulmányban elemezték, és az eddigi kb. hat vizsgálat eredményei is vegyesek.

Ebbe a francia vizsgálatba 94 beteget vettek be. A betegek életkora 65 és 85 év között volt, mindegyik beteg legkevesebb 9 éve teljesen süket volt mindkét fülére, és mindegyik betegnél cochleáris implantációs műtétet terveztek. Alzheimer betegsége egyik betegnek sem volt. 50 beteg a jobb fülébe, 43 beteg a bal fülébe, és 1 beteg mindkét fülébe kapott cochleáris implantátumot. Minden implantációs műtét előtt, majd a műtét után 6 és 12 hónappal kiértékelték a betegek kognitív funkcióit: értékelték a figyelmet, az emlékezést, a tájékozódást, a végrehajtó működéseket, a mentális hajlékonyságot, a gördülékenységet (Mini-Mental State Examination [MMSE], 5 szavas próba, óra-rajzolás próba, verbális gördülékenység próba, a figyelem 2d próbája, a Trail Making próba A és B része). Csaknem minden betegnél (91 betegnél) értékelhető adatokat mértek műtét előtt. A cochleáris implantáció előtt a résztvevők mindössze 25%-ánál volt az összes kognitív próba normális, 31%-uk egyetlen abnormális, 24%-uk kettő abnormális, és 20%-uk három abnormális értékkel rendelkezett. Műtét után 12 hónappal 87 betegnél kaptak adatokat: a kognitív próbák a betegek 40%-ánál normálissá váltak. Az egyetlen abnormális értékkel a betegek 33%-a maradt, a két illetve három abnormális értékkel rendelkezők aránya 22%-ra, illetve 5%-ra csökkent (p=0,001). A műtét előtt legrosszabb kognitív funkciókkal rendelkezők legalább 80%-ánál javult a helyzet. De azt is meg kell jegyezni, hogy a műtét előtt jó kognitív képességekkel, vagy csak egyetlen abnormális értékkel rendelkező 50 beteg 24%-nál romlottak a kognitív funkciók 12 hónap után.

Csendes környezetben mérve a beszédértés 6 és 12 hónap során folyamatosan javult, zajos környezetben az első 6 hónapban javult, utána már nem változott. A Nijmegen Cochlear Implant Questionnaire-rel mérve az életminőség szignifikánsan javult a műtét utáni 6 hónapban: javult a hangok felismerése, a beszédkészség, az önbecsülés, az aktivitás, javultak a szociális kapcsolatok. Műtét előtt a betegek 59%-a nem panaszkodott depresszióról, ez 12 hónappal műtét utánra 76%-ra javult, hiszen a süket beteg izolálódik a környezetéről, és a kommunikációs hiány miatt gyakran depresszióssá válik. A súlyosan hallássérült beteg próbálja megérteni, hogy mi zajlik a környezetében, és előbb-utóbb „mentálisan elfárad”, dementálódik.

Egyelőre nem tudjuk, hogy fiatal betegeken végzett cochleáris implantációs beavatkozás javít-e a kognitív funkciókon?

A tanulmányhoz fűzött megjegyzésében Dr. Dean M Hartley (Medical and Scientific Division, Alzheimer’s Association) fontosnak tartja ezt a vizsgálatot, mivel újra alátámasztja azt az elképzelést, hogy „orvosi beavatkozással javítani lehet az agyműködést, és az életminőséget is”. 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Neurology

2. Gerontology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.