hirdetés

COPD és inhalációs bronchodilatátorok

COPD-ben a tartós hatású inhalációs brochodilatátorok adagolásának első heteiben növekszik a kardiovaszkuláris betegségek kockázata.

hirdetés

A JAMA Internal Medicine-ben online megjelent megfigyeléses tanulmány szerint COPD betegségben a hosszú hatású béta2-antagonistákkal (LABA-k), vagy a hosszú hatású muszkarin-antagonistákkal (LAMA-k) történő kezelések első 30 napjában kb. 1,5-szörösére emelkedik a CVD-k kockázata a már folyamatban lévő, vagy elhúzódó adagolással szemben. Dr. Meng-Ting Wang (School of Pharmacy, National Defense Medical Center, Taipei, Taiwan) felhívja a figyelmet, hogy a LABA- vagy LAMA kezelés megkezdése után szigorúan figyelni kell a betegek kardiovaszkuláris tüneteit, 30 napig, mert utána ez a fokozott kockázat oldódik.

A vizsgálatban olyan 40 év fölötti COPD-s betegek szerepeltek, akik a 2008 és 2011 közötti időszakban egy éven belül két alkalommal is gyógyszeres kezelésre szorultak. Elemezték a betegek kardiovaszkuláris megbetegedéseinek gyakoriságát, figyelembe vették a kockázatot növelő változókat (hipertónia, diabetes, hiperlipidémia, megelőző CVD) és a COPD súlyosságát jelző változókat (kortikoszteroidok, antibiotikumok szedése). Összesen 37719 beteg szenvedett súlyos COPD-ben, adataikat 146139 nem COPD-s kontroll személy adataival hasonlították össze.

A hosszú hatású bronchodilatátorokat használókat a következőképpen csoportosították: friss használók (30 napon belül indult a kezelés), jelenleg használók (31-90 napja használók), régebben használók (91-180 napja kezdték), távoli használók (180 napon túl kezdték). Az egyes kategóriákat is kétfelé osztották: „új” használókra, és „megelőzően” használókra.

Igazított regressziós analízissel a friss LABA használóknál 1,5-ször magasabb volt a CVD kialakulásának kockázata (95%CI 1,35-1,67, p<0,001) a nem használókhoz képest. A LAMA új használói között a CVD kockázata 1,52-szeresére nőtt (OR: 1,52, 95%CI 1,28-1,80, p<0,001). Ha a LABA és LAM friss használót összességében tekintjük, akkor 2,03-szoros a kockázat (95%CI 1,42-2,91, p<0,001).

Ugyanakkor a régebben használóknál (91-180 napja kezdték) másképp alakul a helyzet: LABA használatával 0,97-szeres a kockázat (95%CI 0,83-0,99, p=0,03), LAMA használatával pedig 0,86-szeres a kockázat (95%CI 0,74-1,00, p=0,06). Ebben a kategóriában a LABA és a LAMA egyesítése után 0,95-szörös kockázat mutatható ki (95%CI 0,76-1,20, p=0,69).

A tanulmány szerzői végül azt írják, hogy „a kardiovaszkuláris kockázat a LABA vagy a LAMA elindítása utáni 30. napban éri el csúcsát, majd a 31. és 60. napok között enyhül, majd a gyógyszerek indítása utáni 71. – 240. napban visszatér a kiindulási értékre – a szereket egyáltalán nem használó kontrollokhoz képest.

A tanulmány elsőként igazolta, hogy a hosszú hatású bronchodilatátorok alkalmazásának kezdete és hossza befolyásolja a COPD-s betegeknél kialakuló kardiovaszkuláris kockázatok arányát. A régebbi vizsgálatok ezt nem tudták igazolni, mivel már régebben LABA vagy LAMA kezelésben részesülő betegeket vettek be az analízisekbe, vagy kizárták a súlyos CVD-ben szenvedő betegeket.

A tanulmány egyik korlátja kétségtelenül az, hogy a hosszú hatású bronchodilaltátorok bevezetését a COPD romlása indokolja, és lehet, hogy ez az eredeti oka a CVD-s történések megszaporodásának. A kiindulási CVD státusz jelentős befolyással bír és természetesen nehéz egynemű kategóriákat is kialakítani, ráadásul a CVD kockázatot lényegesen befolyásoló dohányzás és alkohol hatásai is nehezen becsülhetők.

Mindent összevetve a szerzők azt ajánlják, hogy mielőtt LABA vagy LAMA kezelések bevezetésére kerülne sor, gondosan mérjük fel az adott beteg kardiovaszkuláris kockázatát, esetleg vezessünk be a CVD-ket kivédő preventív intézkedéseket is.

 

Forrás: 

1. Medscape News

2. JAMA Intern Med

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.