hirdetés

A légzésfunkciós tesztek jelentősége COPD-ben

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) diagnosztikájában előnyös lehet, ha a jelenleginél következetesebben alkalmazzuk a légzésfunkciós vizsgálatokat – írja a CMAJ (Canadian MedicalAssociation Journal)

hirdetés

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD, chronic obstructive pulmonary disease) világszerte a harmadik helyen áll a leggyakoribb halálokok listáján, és a felnőtt korú lakosság több mint 10 százalékát érinti. A COPD diagnosztikájának alapvető eleme a légzésfunkciós vizsgálat, erre azonban nem minden esetben kerül sor, amikor pedig szükség lenne rá, hiszen az orvos által diagnosztizált COPD eseteinek mindössze 30−50 százalékában történik meg a légzésfunkció felmérése.

„A vizsgálat elégtelen arányát látva felvethető, hogy ez egy olyan pont lehet, melyen közbeavatkozva javíthatók a betegek kilátásai, csökkenthető az egészségügyi szolgáltatások igénybe vétele, illetve költségmegtakarítás érhető el azzal, ha nagyobb arányban kerül sor légzésfunkciós vizsgálatokra azokban az esetekben, amikor felmerül a COPD lehetősége” – írja dr. Andrea Gershon, a Sunnybrook Research Institute és az Institute for Clinical Evaluative Sciences (ICES) munkatársa.

A szerzők 68898 olyan beteg adatait elemezték, akiknél COPD diagnózisát állították fel 2005 és 2012 között. Ezen belül 16798 volt az újonnan diagnosztizált esetek száma. A betegek csupán 41 százalékánál került sor légzésfunkciós vizsgálatra, és ez utóbbi alcsoportban az átlagéletkor fiatalabbnak adódott, és nagyobb volt annak esélye, hogy a beteget szakorvos, illetve a COPD klinikai irányelvei tekintetében tájékozott háziorvos gondozta. E betegek körében kisebb volt a komorbiditások előfordulása is.

A szerzők azt találták, hogy azok a betegek, akiknek kivizsgálása során légzésfunkciós vizsgálat is történt, 10,4 százalékkal kisebb eséllyel szorulnak kórházi felvételre a COPD miatt, illetve halnak meg bármely ok következtében – szemben azokkal, akik nem estek át légzésfunkciós vizsgálaton. Ugyancsak összefüggést találtak a légzésfunkciós vizsgálatok és a COPD-ben alkalmazott gyógyszerek nagyobb mértékű használata között – e megfigyelés egybecseng a korábbi vizsgálatok tapasztalataival.

„Eredményeink megerősítik az a széles körben elterjedt véleményt, mely szerint a légzésfunkciós vizsgálat a pontos diagnózis és a minőségi betegellátás kulcseleme COPD eseteiben” – állítják a szerzők, akik azt is felvetik, hogy COPD gyanújakor e vizsgálat gyakoribb diagnosztikai alkalmazásával javíthatók a betegek kilátásai, elősegíthető az egészségügyi szolgáltatások hatékonyabb igénybe vétele és csökkenthetők az egészségügyi ellátás költségei.

A vizsgálatban az alábbi intézmények kutatói és munkatársai vettek részt: ICES; Sunnybrook Health Sciences Centre; The Hospital for Sick Children (SickKids); University Health Network, Dalla Lana School of Public Health, University of Toronto (Toronto, Ontario, Kanada) és University of Ottawa (Ottawa, Ontario, Kanada). A kutatást ösztöndíjjal támogatta az Ontario Lung Association és a Pfizer Canada.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.