hirdetés

Családtagok szerepe az idősek műtét utáni felépülésében

Csökkenthető a posztoperatív delírium kockázata, ha az idős betegek perioperatív ápolásába a családtagokat is bevonják.

hirdetés

Új adatok szerint a családtagoknak igen lényeges szerepük van az idős betegek műtét utáni felépülésében, bevonásuk az idős, kórházban fekvő betegek ápolásába jelentősen csökkentheti a posztoperatív delírium (POD) kialakulásának kockázatát.

Már korábban más vizsgálatokban, pl. a HELP (Hospital Elder Life Program) programokban is igazolták, hogy a családtagoknak az ápolásba való bevonásával a betegek nagyobb biztonságban érzik magukat, jobb a komfortérzetük, mint a számukra idegen és steril kórházi környezetben.

Dr. Yan-Yan Wang (Department of Geriatrics at West China Hospital, Sichuan University, Chengdu) és munkatársai a JAMA Internal Medicine -ben megjelent tanulmányukban összehasonlították a professzionális, vagy önkéntes kórházi személyzet által alkalmazott POD prevenciós program és a családtagok által végzett ápolás adatait, és meglepő eredményre jutottak. Bár alapfeltevésük is az volt, hogy az idős betegek 13-50%-ánál kialakuló posztoperatív delírium 30-40%-a megelőzhető lenne, ami a POD-hoz társuló számos káros tényező, többek között a hosszúra nyúlt kórházi ápolás, a fukcionális leromlás, a demencia és a megnövekedett halálozás csökkentése miatt is fontos lenne. Kínában (az amerikai HELP programtól eltérően) nem alkalmaznak az idősek kórházi ápolásában önkénteseket, viszont a családtagokat jóval gyakrabban vonják be az ápolásba, mint az USA-ban vagy Európában. A kulturális különbségek adnak lehetőséget a nem farmakológiai beavatkozások közötti eltérések és beavatkozások igazolására.

Kétkarú, randomizált vizsgálatban 6 sebészeti beavatkozás (gyomor-, kolorektális-, pancreas-, epe-, mellkas- és pajzsmirigy műtétek) után hasonlították össze a szokásos ápolás és az egyénre szabott („tailored” = tHELP), elsősorban a családtagok által végzett ápolás eredményeit. Összesen 281 beteg kerül a vizsgálatba, átlagos életkoruk 74,7 év volt, 171 beteg (60,9%) volt férfi. A vizsgálat elsődleges végpontja a posztoperatív delírium (POD) kialakulása volt. A tHELP csoportban 152 beteg közül 4-nél (2,6%), a kontroll csoportban 129 beteg közül 25-nél (19,4%) észleltek delíriumot (RR: 0,14, 95%CI 0,05-0,38). Az igen jelentős hatás statisztikailag szignifikáns maradt az életkorhoz, a beteg neméhez, a sebészeti beavatkozás fajtájához való igazítás után is (RR: 0,07, 95%CI 0,02-0,26). A Memorial Delirium Assessment Scale kínai változatát használva a kutatók igazolták, hogy a családi beavatkozás hatásosan megelőzi a delírium kialakulását: 2 beteg (1,5%) vs 11 beteg (9,6%), P=0,008. A családi ápolásban részesült betegeknél kisebb mértékben romlott a fizikális állapot, a napi aktivitás, és kisebb volt a Short Portable Mental Status Questionnaire segítségével mért kognitív képességek romlása is. A megtartott kognitív funkciók a beavatkozásos tHELP csoportban idővel egyre javultak, míg a kontroll csoportban folyamatosan csökkentek (9,7% vs -9,2%, P<0,001). A családi segítségével ápolt betegek posztoperatív kórházi ápolásának ideje is megrövidült: 16,41 napról 12,15 napra (P<0,001). Halálozást nem észleltek, a vizsgálat alatt mellékhatás nem volt észlelhető.

Dr. Victoria Tang (Division of Geriatrics, Department of Medicine, University of California, San Francisco) és munkatársai szerkesztőségi közleményükben rámutatnak, hogy számos tényezőnek köszönhető a vizsgálat sikere. Pl. a betegek a megnövekedett biztonságérzete és komfort-érzése mellett a családtagok, vagy a külön felfogadott személyhez kötődő ápolók segítségével könnyebben visszatér a beteg a valóságba, előbb mobilizálódik, csökken a szorongása, javul az alvása. A családtagok jobban odafigyelnek arra, hogy a betegnek visszaadják a szemüvegét, a hallókészülékét, így a beteg kevésbé érzi elszigeteltnek magát, és jobban bízik a felépülésében is. A „standard” ellátás során kevesebb gondot fordítanak ezekre, csak külön kérés nyomán kerülnek vissza a betegre. A hiányuk okozta érzékszervi funkció hátrányok is elősegíthetik a delírium kialakulását.

A vizsgálat eredményeit nem lehet általánosítani, mivel az egyes kultúrákban eltérően vonják be a családot az idős betegek ápolásába. Tang és munkatársai szerint az USA-nak bőven van tanulnivalója más kultúráktól. Ezek közé tartozik az a családi ápolási módszer is, amivel csökkenthető lenne perioperatív szakban a delírium előfordulása, és megakadályozható lenne a beteg kognitív és fizikális hanyatlása. Dr. Wang – aki a School of Nursing, the University of Texas, at Austin munkatársa is – azt is hozzátette, hogy a HELP programban is igazolni szeretnék a delírium keletkezését csökkenteni képes tényezőket.

Források:

1. Brown T. Family care for older inpatients reduces delirium. Medscape Medical News. October 22, 2019

2. Yan-Yan Wang, Ji-Rong Yue, Dong-Mei Xie. Effect of the tailored, family-involved hospital elder life program on postoperative delirium and function in older adults. A randomized clinical trial. JAMA Intern Med. Published online October 21, 2019. doi:10.1001/jamainternmed.2019.4446

3. Tang V, Finlayson E, Covinsky K. Including the family in perioperative care of older adults – a call for HELP. JAMA Intern Med. Published online October 21, 2019. doi:10.1001/jamainternmed.2019.4202

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.