hirdetés

Csípőtáji törés és demencia

A csípőtörést szenvedett idősebb felnőtteknél nagyobb valószínűséggel alakul ki demencia - derül ki az Amerikai Geriátriai Társaság 2024-es éves ülésén bemutatott előzetes kutatásból.

hirdetés

A szerzők szerint a kiigazított és a kiigazítatlan értékek elemzése után azoknál, akiknek csípőtörésük volt, több mint kétszeres valószínűséggel alakult ki lehetséges vagy valószínű demencia a kontrollcsoporthoz képest.

Priya Singh és munkatársai (Mount Sinai Health Ichan School of Medicine, New York) vizsgálatukhoz a 65 évnél idősebb, közösségi vagy nem idősotthoni környezetben élő Medicare-ellátásban részesülők 2011-es National Health and Aging Trends Study (NHATS) felmérési adatait használták fel. A résztvevőket 2019-ig követték nyomon, és akkor kerültek a csípőtöréses csoportba, ha az előző évben önbevallásuk szerint ilyen sérülést szenvedtek (n = 137). Singh és munkatársai ezután megvizsgálták a normál kogníciótól a lehetséges vagy valószínű demenciáig terjedő elváltozásokra vonatkozó adatokat. A csípőtöréses csoportban nagyobb arányban voltak azok, akik gyengeségről és depresszióról számoltak be, életkoruk 75 év feletti volt, több társbetegséggel rendelkeztek, és több volt közöttük a nő, mint a kontrollcsoportban (n = 2435).

A kutatók a lehetséges demencia NHATS-definícióját használták, így ebbe a csoportba azok kerültek, akik értékei a memória, a tájékozódás, vagy a végrehajtó funkciók terén 1,5-nél kisebb standard eltéréssel az átlag alá esett. Demenciát akkor valószínűsítettek, ha az alábbi kritériumok bármelyike fennállt a betegnél: Alzheimer-kór vagy demencia orvosi diagnózisa, kettes vagy magasabb pontszám az Ascertain Dementia 8 tételes kérdőíven, vagy a három NHATS-jellemző közül kettőben pontértékük 1,5-nél kisebb standard eltéréssel az átlag alá esett. A kutatók többek között az életkor, és az etnikai hovatartozás és a Medicaid-státusz figyelembevételével is korrigálták az eredményeket.

Az elemzés kimutatta, hogy a csípőtáji törés elszenvedése növelte a normál kognitív funkcióból a lehetséges vagy valószínű demenciába való átmenet valószínűségét. A csípőtöréses csoportban a résztvevők mintegy 7,1%-ának volt lehetséges demenciája, míg a kontrollcsoportban ez az arány 1,4% volt. A csípőtöréses kohorszban a résztvevők 7,8%-ánál találtak valószínűsíthető demenciát, míg a kontrollcsoportban 4,4%-uknál.

Bár az eredmények statisztikailag szignifikánsak, nem zárhatják ki a törés előtt nem észlelt kognitív hanyatlást

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.