hirdetés

Csomagolóanyagok és gombaölők veszélyeztetik a gyermekek fogait

Egy élelmiszer csomagolásban és egy gombaölőszerként használt anyagról derült ki, hogy visszafordíthatatlan veszélyt jelenthetnek a gyermekek fogazatára.

hirdetés

Egy most közölt vizsgálat vezetője, dr. Katia Jedeon, a franciaországi INSERM munkatársa arra hívja fel a figyelmet, hogy a biszfenol A (BPA) és a vinklozolin a fogzománc kialakulásáért és épségéért felelős hormonok működését zavarhatja meg.

A szerzők nemrégiben hozták nyilvánosságra eredményeiket az ez évi Európai Endokinológus Kongresszuson Münchenben.

A BPA és a vinklozolin bizonyult több kutatás szerint is endokrin diszruptornak (ED) bizonyult. Az endokrin diszruptorok az emlősök hormonrendszerébe beavatkozva fokozzák a reprodukciós problémák, a rosszindulatú tumorok, a születési defektusok és sokféle egyéb kórállapot előfordulásának kockázatát.

A BPA-t egyes műanyagok és gyanták előállításánál használják, melyek jelentős részéből ételek és italok csomagolóanyaga készül. A vinklozolin a szőlészetek és gyümölcsösök védelmére alkalmazott gombaölő szer.

A korábbi állatkísérletes vizsgálatok tanúsága szerint az ED-k szerepet játszhatnak a maradó őrlő- és metszőfogak zománchiányával járó moláris-incizor hipomineralizáció (MIH) kialakulásában, amelynek előfordulási aránya a 6−9 éves korosztályban elérheti a 18 százalékot is. A zománcdefektus irreverzibilis, hiszen ha a zománc elpusztul, többé már nem képes helyreállni.

MIH eseteiben fokozódik a fogak érzékenysége, különösen hideg ételek és italok fogyasztása kapcsán, és jelentősen fokozódik a fogszuvasodás kialakulásának esélye is. A fogak krémes, sárgás vagy barnás kinézetűek lehetnek, és könnyen meggyengülhetnek.

Dr. Jedeon és munkatársai két kísérletet végeztek annak feltárására, hogy az ED-expozíció miként függhet össze a MIH kialakulásával.

Az első kísérletben patkányoknak adtak napi rendszerességgel vagy csak BPA-t, vagy egyidejűleg BPA-t és vinklozolint is 30 napon keresztül. A dózisokat úgy választották meg, hogy azok nagyjából megfeleljenek a humán körülmények között előforduló expozíciónak. A 30 nap elteltével sejteket nyertek a kísérleti állatok fogainak felszínéről. Azt találták, hogy a BPA- és vinklozonin-expozíció hatására megváltozott két gén – a KLK4 és az SLC5A8 – expressziója, melyek a fogzománc mineralizációjának szabályozásában vesznek részt.

Ezt követően a kutatók patkányoktól származó ameloblasztokat tenyésztettek – e sejtek felelősek a zománclerakódásért a fogfejlődés kapcsán. Azt figyelték meg, hogy ezek a sejtek szexhormonokat – ösztrogént és tesztoszteront – tartalmaznak, melyek fokozzák a fogzománc fejlődéséért felelős gének expresszióját. Érdekes tapasztalatként említik, hogy a tesztoszteron fokozza a KLK4 és az SLC5A8 expresszióját.

Annak ismeretében, hogy mind a BPA, mind pedig a vinklozolin igazoltan gátolja a férfi szexhormonok hatását, a szerzők úgy értelmezik eredményeiket, hogy e kemikáliák a fogzománc fejlődéséhez szükséges hormonok blokkolása révén vezetnek MIH kialakulásához.

„A fogzománc kialakulása a terhesség harmadik trimeszterében kezdődik és 5 éves korban fejeződik be, így ebben az életszakaszban fontos az endokrin diszruptor expozíció minimálisra csökkentése a fogzománc meggyengülésének elkerülésére.” – hangsúlyozza dr. Katia Jedeon.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.