hirdetés

Daridorexant az inszomnia kezelésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte az inszomnia kezelésére szolgáló Quviviq (daridorexant) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) február 21-24-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg az inszomnia kezelésére szolgáló Quviviq (daridorexant, 25 és 50 mg-os filmbevonatú tabletta) készítmény engedélyének kiadására (kérelmező: Idorsia Pharmaceuticals Deutschland GmbH). A teljes indikáció szerint a Quviviq olyan inszomniában szenvedő felnőtt betegek kezelésére javallott, akiknél a tünetek legalább 3 hónapja fennállnak, és jelentős hatással vannak napközbeni funkcionalitásukra.

Az Egyesült Államokban az FDA már 2022 január 10-én engedélyezte a készítményt azonos márkanéven és azonos dózisokban (25 és 50 mg).

 

A készítmény hatóanyagairól

A daridorexant egy kettős hatású (duál) orexin receptor antagonista (DORA). Az ébrenlét és az alvás szabályozása az agyban bonyolult neurológiai folyamat, melynek egyik kulcsszereplője az ébrenlét fenntartásáért felelős, csak 1998-ban felfedezett orexin rendszer. Az orexin neuropeptideknek két típusa létezik, az orexin A és B, amelyek az OX1R és OX2R receptorokon keresztül hatnak. Normál esetben az orexin neuropeptidek szintje nappal fokozatosan növekszik, majd éjszaka lecsökken. A rendszer túlzott aktivitása az inszomnia egyik fontos kiváltó oka – ezeknek a peptideknek a blokkolásával hat a daridorexant. Részletesebben lásd korábbi cikkünket: Jó eredményeket mutatott egy új, álmatlanság elleni hatóanyag – ebben az írásban nem csak a készítményről és piaci versenytársairól számoltunk be, hanem az inszomniáról is közöltünk egy rövid összefoglalót.

 

Klinikai vizsgálatok, mellékhatások

A Quviviq hatásosságával és biztonságosságával kapcsolatos klinikai vizsgálatokról korábbi cikkünkben számoltunk be: Jó eredményeket mutatott egy új, álmatlanság elleni hatóanyag.

Kiegészítés, hogy ezekben a klinikai vizsgálatokban a betegeket 3 hónapig kezelték, de azóta az Idorsia Pharmaceuticals végzett egy kiterjesztett, 9 hónapos kezelési időszakkal rendelkező vizsgálatot is (NCT03679884). Ebben a kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálatban 373 olyan beteg volt, akit 12 hónapig kezeltek a készítménnyel, és a hosszú távú alkalmazás biztonságossága és mellékhatás-profilja megegyezett a rövid időszakig tartó használat során tapasztalttal.

A készítmény alkalmazása során leggyakrabban észlelt mellékhatások a fejfájás és az aluszékonyság illetve fáradékonyság, kimerültség voltak.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a februári ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 21-24 February 2022

EMA CHMP pending decisions: Quviviq

Daridorexant Approved for Adults With Insomnia

Idorsia receives US FDA approval of QUVIVIQ (daridorexant) 25 and 50 mg for the treatment of adults with insomnia

FDA Approves Daridorexant for Insomnia

Study to Assess the Efficacy and Safety of ACT-541468 in Adult and Elderly Subjects With Insomnia Disorder

Study to Assess the Efficacy and Safety of ACT-541468 in Adult and Elderly Subjects Suffering From Difficulties to Sleep

FDA Approves Daridorexant for Adults With Insomnia

Neurology Live: FDA Approves Daridorexant for Insomnia Treatment

Study to Assess the Long Term Safety and Tolerability of ACT-541468 (Daridorexant) in Adult and Elderly Subjects Suffering From Difficulties to Sleep

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.